Opstanak rudarenja u regiji Prijedor je ozbiljno pitanje za cijelu privredu Srpske i BiH, a vlasti time treba hitno i odgovorno da se pozabave, poručuju sindikalni predstavnici metalaca i rudara.

Nakon nedavne najave smanjenja proizvodnje i otpuštanja 300 rudara iz rudnika Omarska, sindikati traže hitan sastanak s premijerom RS kako bi se, kažu, tražilo rješenje za probleme rudarstva, od smanjenja proizvodnje u Omarskoj do pokretanja proizvodnje u rudniku željezne rude Ljubija.

Ovo su bile i glavne teme skupštine sindikata „Arselor Mital“ Prijedor održane u srijedu, kojoj su prisustvovali i predstavnici Sindikata metalaca i rudara RS, Konfederacije sindikata RS, grada Prijedora, te uprave kompanije „Arselor Mital“ Prijedor.

– Kompanija donosi svoju poslovnu politiku, a na nama je da donesemo svoje odluke u vezi s najavom smanjenja proizvodnje i otpuštanja radnika. Smatramo da radnici ne smiju biti kolaterna šteta raznih problema – rekao je uoči skupštine predsjednik sindikata kompanije Saša Kukolj.

Sindikati smatraju i da se ne može skrštenih ruku čekati da dođe 1. septembar, za kada su najavljeni otkazi u Omarskoj.

– Konfederacija sindikata RS i Sindikat metalaca i rudara dali su maksimalnu podršku ovakvim nastojanjima radnika kompanije „Arselor Mital“ i njihova zabrinutost za radna mjesta je sasvim opravdana. Podržaćemo ih i svakim vidom sindikalne borbe, uključujući i proteste ako bude potrebno, da se konačno riješi taj problem. A po nama, problema uopšte nije trebalo ni da bude, jer imamo prirodne resurse u toj regiji, imamo Ljubiju koja je 100 odsto u vlasništvu države, imamo „ Arselor Mital“ gdje sada radi 800 ljudi, a koji je u mješovitom vlasništvu, što znači da sve može da se uredi da ti radnici ne strahuju za svoja radna mjesta i da rudaranje ne bude ugroženo – kaže predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević.

On podsjeća da je stav sindikata, još od ranije, da je rješenje, i za probleme rudnika Omarska, u pokretanju proizvodnje u prijedorskom rudniku Ljubija. Po nekim procjenama, rezerve željezne rude u Prijedoru su oko 40 miliona tona.

– Država mora ozbiljno da se pozabavi prodajom akcija u Ljubiji ili da pokrene proizvodnju, ili da nađe model sa nekom ozbiljnom kompanijom koja se bavi rudarstvom, da to i riješi, da nijedno radno mjesto ne bude izgubljeno. NerIješeni odnosi Vlade i „Mitala“ nas ne interesuju, već nas interesuje da ne dozvolimo da se, zbog neodgovorne politike, gase radna mjesta – kaže Tepavčević.

Premijer RS Radovan Višković rekao je juče da još nije donesena definitivna odluka o otpuštanju radnika, ali i da Vlada ne to ne može da utiče. Moraju se, ipak, ispoštovati obaveze prema radnicima, a Vlada je, kaže, spremna i na to da se obaveze “Arselor Mitala” prema Poreskoj upravi RS izmiruju u ratama, da ne bi bilo ugroženo poslovanje i zaposleni.

Srpskainfo