Štab za vanredne situacije grada Prijedora ukinuo je sinoć vanredne mjere odbrane od poplava, budući da je vodostaj Sane sinoć bio 385 centimetara, što je znatno ispod kote redovne /420 cm/ i vanredne /460 cm/ odbrane od poplava.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da se voda povlači ka svim vodotocima na području grada i da je ima zadržane u depresijama gdje vatrogasci vrše ispumpavanje.

“Počela je sanacija i asanacija terena. U ponedjeljak počinje ispumpavanje bunara napunjenih plavnom vodom i pozivam domaćine /kojima je to potrebno/ da se jave vatrogascima na broj telefona 123”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice štaba.

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe /HES/ Doma zdravlja Prijedor Milica Otković rekla je da je danas počela dezinfekcija stambenih i pomoćnih objekata u naseljima Vrbica, Topolik i Raškovac i pozvala građane da se za ovu uslugu obrate na broj telefona 052 238 104-

“Molim građane da prije pozivanja obave mehaničko čišćenje svojih objekata koji su bili poplavljeni jer će tako efekat biti bolji i dezinfekcija uspješnija”, poručila je Otkovićeva i istakla da u Prijedoru nema pojave enterokolitisa.

Ona je dodala da će HES raditi u dvije smjene i da će obilaziti naselja kako se voda bude povlačila.

Direktor “Komunalnih usluga” Dujo Milanko rekao je da od večeras počinje pranje ulica u dijelovima grada koji su bili poplavljeni, da od sutra počinje odvoz kabastog otpada, a da, za razliku od poplava iz 2014. godine, ovaj put nema uginulih životinja, osim jednog slučaja koji je danas prijavljen.

Rukovodilac Elektrodistribucije Prijedor Dalibor Pavić rekao je da je večeras u 18.00 časova struja uključena za 104 domaćinstva u Raškovcu koji su bez napajanja bili od utorka u 9.00 časova ujutro zbog toga što je bila poplavljena trafo stanica i gdje su danas vatrogasci vršili višečasovno ispumpavanje.

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Prijedoru od sutra se nastavlja, osim u poplavljenim područnim školama u naseljima Gomjenica i Cikote.