Stav Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji biće formulisan i objavljen kao poseban akt Svetog arhijerejskog sabora, a vrh SPC će u ovom dokumentu ponoviti svoje čvrsto opredjeljenje za politiku nepriznavanja državnosti KiM, kao i bilo kakvog vida podjele.

– Sabor je po ovom pitanju i na ovoj sejdnici bio jednoglasan – rekao je neimenovani sagovornik Večernjih novosti iz Patrijaršije.

Navodi se da bez obzira na ovaj stav, među vladikama postoji i snažna svijest o potrebi postizanja kompromisa, prije svega o stvaranju uslova za suživot Srba i Albanaca, kao i da su dogovori mogući, ali ne oko trenutnog ili budućeg statusa pokrajine.

Najviše crkveno tijelo, prema naznakama iz SPC-a, moglo bi da do kraja zasjedanja izabere više novih vladika, a moguće je i da će mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predložiti osnivanje Eparhije za Boku Kotorsku.

Sabor je, prvi put u svojoj praksi, razmatrao najnovije trendove u oblasti vakcinacije djece, pišu “Novosti”, dodajući da će vrh SPC osuditi kampanju bojkota imunizacije koja se vodi u dijelu javnosti.

RTRS