Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej stavrofor Velibor Džomić izjavio je da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je utvrdila crnogorska Vlada, predstavlja udar na Mitropoliju i ostale eparhije SPC-a u Crnoj Gori, na slobodu vjere, vjersku istoriju i kulturu.

Džomić kaže da se nakon prvog površnog čitanja vidi da je Prijedlog zakona gori od Nacrta zakona iz 2015. i da obrazloženje koje je pruženo uz dokument ne korespondira sa istorijskim činjenicama.

– Kada bi taj monstrum od prijedloga zakona stupio na snagu, ne treba se čuditi da postave poreskog inspektora pored ćivota Svetog Vasilija Ostroškog da upisuje ko je dao kakav prilog i da to broje i prebrojavaju. To je nešto što ne postoji ni u jednoj civilizovanoj državi u svijetu – rekao je Džomić za Radio Svetigora.

Prema njegovim rječima, SPC ima uređeno finansijsko poslovanje koje je u funkciji misije crkve, a primitivizam, koji je ovdje demonstriran, prevazilazi svaki razum.

Džomić ističe da će ovo biti prvi put u moderno doba da jedna država, kao sekularna, iskazuje ambiciju da postane vlasnik, držalac i korisnik, sakralnih objekata.

– Mnogo toga je sporno. Odmah na početku sam vidio da nije usaglašen sa međunarodno pravnim aktima, smjernicama OEBS-a i Savjeta Evrope, sa brojnim presudama Evropskog suda u Strazburu. Pitanje načina ostvarivanja i zaštite slobode uvjerenja koje je sad prikačeno u naslov zakona jeste pitanje kome u zakonu uopšte nije posvećena pažnja – rekao je Džomić.

Prijedlog ovog zakona, kako kaže, njemu više liči na jedan idološko-partijsko-politički pamflet, nego na ozbiljan prijedlog zakona.

Džomiću je posebno problematično što je sa najvišeg mjesta izvršne vlasti rečeno da se ovim zakonom zapravo želi stvoriti nova realnost u završetku formiranja nacionalnog i građanskog identiteta Crne Gore.

SRNA/RTRS