Iako u ovom momentu većina posmatrača političkih kretanja u Srpskoj demokratskoj stranci vjeruje da će na predstojećoj izbornoj skupštini kandidati za predsjednika ove partije biti Milan Miličević i Mirko Šarović, zakulisna dešavanja su takva da je izvjesnije da će sa načelnikom opštine Teslić snage odmjeriti dosadašnji prvi čovjek SDS-a Vukota Govedarica, saznaje opcija.net.

U dosadašnjim javnim istupima, Govedarica se trudio da ostavi utisak osobe spremne da se povuče u Šarovićevu korist, uz nastojanje da i potencijalne Miličevićeve pristalice ubijedi u potrebu da se svi u stranci okupe oko ministra spoljne trgovine BiH, kao optimalnog rješenja za novog lidera SDS-a.

Međutim, dobro obaviješteni izvori iz vrha ove stranke objašnjavaju da su stvarne namjere Vukote Govedarice drugačije i da on, u stvari, uopšte ne planira da bez ozbiljne borbe prepusti funkciju bilo kome, prije svega Miličeviću, ali i navodnom istomišljeniku Šaroviću.

“Vukota je dosadašnjom odglumljenom podrškom, u suštini, obmanuo Mirka. Jer, formalno ga je upravo on kandidovao, ali je to učinio samo zato da bi ga “potrošio” na vrijeme, a u stvarnosti lobira za sebe. Zbog toga je rasplet sa najviše šansi onaj u kojem Šarović, kada se približi skupština, suočen sa nedovoljnom unutarstranačkom podrškom, odustaje i povlači se u Vukotinu korist”, kažu sagovornici iz ove stranke.

Za Šarovića se, naravno, može mnogo toga reći, ali ne i da je naivan političar. Ipak, razvoj situacije na terenu ne ide mu nikako u prilog. Jer, nedavno je započelo izjašnjavanje o kandidaturama za budućeg predsjednika SDS-a, a do sada se najmanje pet odbora javno opredijelilo za Milana Miličevića. Govedaricu je podržao samo odbor u Novom Gradu, a Šarovića još nije predložila nijedna opštinska organizacija.

“Tako će, uglavnom, i ostati, jer Govedarica javno govori da će se povući i podržati Šarovića, a tajno suflira dijelu odbora da podrže baš njega, jer, navodno, samo Vukota može spriječiti približavanje SNSD-u, što inače pripisuje neistomišljenicima koji predlažu Miličevića. Govedarica ključnu podršku očekuje od predsjednika banjalučkog gradskog odbora Mladena Kajkuta, uz zamisao da onda to predstavi kao podršku čitavog GO, a sličan scenario planira i u Prijedoru sa Milanom Tubinom, iako u obe sredine postoje snažni unutrašnji otpori Vukotinoj novoj kandidaturi” zaključuju dobro obaviješteni izvori.

Kada se približi izborna skupština SDS-a, koja treba da se održi sredinom juna, a najkasnije do kraja narednog mjeseca, Govedarica će, tvrde insajderi iz ove stranke, saopštiti Šaroviću da je, eto, sve učinio kako bi izdejstvovao njegovu kandidaturu, pored Miličevićeve, “ali je volja članstva bila drugačija”.

Izmanipulisanom Šaroviću će preostati samo da se pomiri sa porazom prije nego što je uopšte došao u situaciju da se nadmeće sa Miličevićem, kažu naši sagovornici, dodajući da će za Šarovića diskretno povlačenje biti povoljniji izlaz od otvorenog jadikovanja zbog činjenice da je u lukavstvu nadmašen sa neočekivane i potcijenjene adrese – od Govedarice.

(opcija.net)