Iako nisu kao 2014.godine, poplave su na području prijedorske regije ostavile posljedice.

Sada su najveći problem – klizišta. U Prijedoru ih je registrovano osam, u Novom Gradu 12, dok je u Kostajnici pokrenuto jedno. Neka od njih prijete da ugroze kuće.

Blato i otpad ostali su iza vode koja se povukla iz prijedorskih naselja. Neprospavane noći slijede za one kojima klizište prijeti da odnese krov nad glavom.

U Kozarcu su pokrenuta dva klizišta – na regionalnom putu Kozarac-Mrakovica, i u naselju Dera, gdje se zemlja obrušila na objekat. Nadležni kažu – slijedi sanacija.

– To nisu jednostavni građevinski zahvati, mora se prvo obići i napraviti ozbiljna analiza na koji način se pristupiti tim klizištima – upozorio je Zlatko Ritan v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Prijedor.

Na području Novog Grada za sada je registrovano 12 klizišta. U novogradskom selu Svodna pojedina oštećenja zahtijevala su hitnu sanaciju.

– Otišla je voda pod kuću i odnijela 13 kubika zemlje i napravila jednu veliku rupu. Ali srećom ljudi iz opštine su donijeli beton – kaže Svetozar Bolta iz sela Svodna kod Novog Grada.

Zbog klizišta oštećeni su i brojni putevi. Najveća šteta načinjena je na putu Svodna-Brezici. Ovaj put povezuje tri sela, Gornju Svodnu, Prusce i Devetake.

– Ne može se proći, djece ima koja idu u školu, njihovi su roditelji iz Devetaka i Prusaca sami to nasipali da bi mogli prevoziti djecu u školu – kaže Ljuban Lajšić iz Svodne.

Iako je šteta manja nego 2014. godine, i danas su posljedice brojne. Dok nadležni sabiraju štetu očekuju pomoć i viših nivoa vlasti.

RTRS