U prijedorskom naselju Gomjenica danas je urađen nasip na mjestu gdje se prije pet dana voda izlila i poplavila ovo područje. Naime, na ovom dijelu nije završen nasip koji je uz rijeku Sanu rađen prije par godina.

Mještani tvrde da oko 30 metara nasipa nije završeno jer vlasnici zemlje nisu dali da se radi nasip na njihovom imanju.

– Tada je bio gradonačelnik Marko Pavić, kada se radio nasip, i gradska vlast je svim mještanima uz rijeku za kvadrat zemlje davala po 11.000 KM, ali su te dvije porodice tražile po 20.000 KM. Grad im to nije dao jer je državni prosjek za tu zemlju bio 7.500 KM, tako da se nisu dogovorili i nije ni završen nasip zbog para – ispričao nam je mještanin koji živi u blizini naselja, ali nije želio sa mu otkrivamo ime.

Dodaje da jedna od tih porodica živi u gradu, a druga u susjednoj ulici koja nije bila poplavljena.

– Danas su sa mašinama dovezli zemlju i nasuli oko metar nasipa. Bila je i policija na terenu, ali nije bilo nikakvih problema dok se nasipala zemlja. Prvo su sklonili vreće sa tog dijela pa onda nasuli zemlju – kaže on.

 

 

Dodaje da su u utorak veče, kada je Sana počela da raste, na ovom dijelu stavljene vreće, ali da one nisu mogle zadržati vodu i da je Sana na tom mjestu izlila te poplavila Gomjenicu.

Pored gomila vreća koje su bile na obali Sane, još je puno tragova poplava koje su zahvatile Gomjenicu prije pet dana.

Livade i njive pune su vode. Ona se zadržala i oko škole i u blizini crkve.

Mještani kažu da će djeca iz ovog naselja ići u školu u gradu od sutra jer je njihova piplavljena. Na nekim mjestima izbačen je i namještaj koji je sada za otpad jer je bio u vodi.

Srpskainfo