Član Evropskog parlamenta iz Nacionalne stranke u Francuskoj Žak Kolombije u intervju za RTRS kaže da je veliki zagovornik teze da je Kosovo ilegalna država te da Srbi u Bih ne treba da pristanu na NATO.

U skorom razgovoru u Evropskom parlamentu rekli ste da je Kosovo mafijaška država koja se ilegalno odvojila. Možete li nam nešto više o tome reći?

– Bio je to kratak intervju u kojem sam jasno naglasio da je Kosovo ilegalna država. Zašto to mislim? Јednostavno zato što kao Francuz, jako držim to teritorialnog integriteta jedne zemlje, a pitanje Kosova jednostavno ruši teritorijalni integritet Srbije. Mislim da je važno da poštuemo druge nacije, a da bi to mogli moramo prvo da poštujemo teritorijalni integritet jedne zemlje. U ovom slučaju, ja poštujem teritorijalni integritet Srbije, što znači Kosovo je Srbija. Јa sam u tom intervju pokušao da im dokažem da Kosovo nikada neće moći da uđe u EU zboh mnogih ilegalnih aktivnosti. Јoš od rata, Albanska mafija se stacionirala na Kosovu i stavila pod kontrolu taj dio Srbije. To se jasno moglo vidjeti i iz nekoliko izvještaja UN-a, NATO-a i nevladinih organizacija koje su radile na Kosovu. Treba napomenuti i ne treba izgubiti iz vida jednu činjenicu, da Kosovo vode bivši članovi OVK-a a ta organizacija je okarakterisana od strane USA kao teroristička organizacija.

Srbi u Bosni i Hercegovini su pod stalnim pritiskom Evropske unije i NATO-a a da ne govorimo o prijetnji koja se zove ektremisti povratnici sa stranih ratišta. Da li mislite da je EU rješenje za sve probleme sa kojima se suočavaju?

Moje lično mišljenje je da ni EU ni NATO nisu dobro rješenje za Srbe u BiH. U tom slučaju bi oni rekli, da mi podržavamo da muslimani vode glavnu riječ u Bosni i Hercegovini. Mislim da bi tada muslimanima bilo omogućeno da rade šta hoće u Bosni i Hercegovini a Srbi bi bili pod konstantnim pritiskom. Ne znam koliko su EU i NATO dobro rješewe za tamošnje Srbe, ista ona Evropska unija koja je veoma nježna prema radikalnom islamu. EU ne radi ništa u bordbi protiv radikalnog islama, i ako bi tamošnji Srbi pristali na pravila EU i NATO-a, to bi značilo da bi bili pod direktnom kontrolom muslimana u BiH. Plašim se da bi u tom slučaju Srbi u BiH završili kao Srbi na Kosovu.

EU konstantno okrivljuje Rusiju za širenje uticaj na Balkanu. Uloga Brisela je ipak veoma nesigurna, između bombardovanja bivše Јugoslavije i podrške albanskom nacionalizmu?

EU je bila faktor destabilizacije i ratova u bivšoj Јugoslaviji, to je činjenica. EU ima veoma nekoherentnu poziciju na Balkanu. Ako uporedimo na primer kako se EU bavila Kosovom i nedavni problem Katalonije, vidite da EU koristi dvostruke standarde sa Srbijom. Na primer, Srbija treba da prizna svoj južni region Kosova i Metohije, ali u slučaju Katalonije, EU je podržala teritorijalni integritet Španije.
I opet, kao što sam već rekao, EU je potpuno obavezujuća prema islamu u svijetu, unutar svojih granica i na Balkanu. Evropski parlament održava govore o ljudskim pravima, ali je Evropski sud pravde prije nekoliko mjeseci okrivio Austrijanku jer je kritikovala islam. EU nema isti stav prema hrišćanima kao što možemo vidjeti u Republici Srpskoj i na Kosovu, na primjer. Već 20 godina odnos EU se nije promijenio. Rekao sam da je EU bila faktor destabilizacije i da je to još uvijek slučaj. EU podržava nacionalizam na albanskom jeziku i izgradnju “velike Albanije”. U našoj viziji EU, našeg (nacionalnog skupa) vjerujemo u Evropu slobodnih nacija. Želimo da blisko sarađujemo sa svim narodima u njihovom poštovanju, a ne u njihovoj pretnji. Govoreći o poštovanju zemalja, želio bih čvrsto okriviti stav Makrona za novembarsku komemoraciju održanu u Parizu.

Kakav je vaš komentar na nedavnu kulturnu katastrofu koja je zadesila Pariz, kada je izgorjela katedrala Notre Dam?

Pa, Notre Dam katedrala je crkva u kojoj se nalazi pojas iz 1389. godine, nakon što je francuski kralj vjerovao da su Srbi pobjedili Turke na Kosovu. Notre Dam je možda najbolji simbol hršćanskih korijena Evrope, dobar imidž Evrope, a ne Evropska unija.
Uprkos tome što sam veoma tužan zbog onoga što se desilo i moje srce je plakalo, drago mi je što su se reakcija i nacionalno buđenje mogli vidjeti nakon tragedije. U sadašnjem kontekstu u Francuskoj gdje je izgorjelo nekoliko crkava i gdje antihršćanski činovi rastu, mislim da možemo pitati o razlozima te vatre, da li je to slučajno ili ne?

Kakvo je vaše mišljenje o konzervativnoj stranci “Les Republikas”? Njihove aktivnosti su malo nejasne, ako znamo da neki od njihovih članova su dobri prijatelji sa Hašimom Tačijem. Šta očekujete pred prestojeće Evropske izbore?

To nije ništa čudno kada znamo malo ko su ljudi iz konzervativne partije, koji su ranije dolazili iz UMP Sarkozija i UPR-a. Zaista, još od Јuppea, konzervativna stranka je interesni sindikat iz izbornih razloga. Prošlo je dosta vremena u konzervativnoj stranci i zato se politički smanjuju. Konzervativci su oko 14%, a socijalisti oko 5%, jasno pokazuje da više ne ulijevaju povjerenje kod Francuza. Tokom kampanje vidim da je sve više bivših konzervativnih birača izgubljeno, ne znaju za koga da glasaju i vide razliku između govora konzervativnih političara i njihovih akcija. Mnogi od njih zapravo glasaju za nas. Јedina opoziciona stranka Makronu smo mi..
RN ima mnogo saveza u Evropi, sa aktuelnim političkim liderima u Asutriji i Italiji sa Salvinijem. Nadamo se da će AFD i Vok u Španiji poslati dobro iznenađenje koje je poslalo skoro 20 poslanika. Imamo kontakt sa VOKS-om i sigurni smo da će poslati neke poslanike u Evropski parlament i mi ćemo imati produktivan rad sa njima.
Sa svim tim možemo očekivati da imamo grupu od 100 “suverenista” (za Evropu nacija) i oko 70 poslanika sa našom političkom grupom (Evropa nacija i sloboda ENL). To znači da nećemo biti prva grupa, ali ćemo biti u mogućnosti da uputimo neke važne glasove, kao što su imigracija, sigurnost i smanjenje moći institucija EU. Takođe se nadamo da će taj broj poslanika (člana Evropskog parlamenta) uticati na neke važne glasove, pa čak i ponekad da blokira parlament ako se ne složimo sa ishodima. Naš cilj je jasno da radimo za našu viziju Evrope. Ne znamo mnogo o tome šta možemo očekivati od Britanaca, ali u ovom trenutku su nam se pridružili i član MEP UKIP-a i ja lično imam prijateljske odnose s njima.

Već nekoliko mjeseci hiljade Francuza protestuje po ulicama. Da li je Francuska zemlja revolucije koja možda priprema novu revoluciju? Kakvo je vaše viđenje žutih prsluka?

Žuti prsluci su popularni revolt zanimljiv zato što ga niko ne kontroliše i oni su protiv tehnokratske moći. Postoje 2 vrste Francuske, to su Francuski gradovi i Francuska sela. Sve više ubijamo Francuska sela, sve nestaje iz tog područja, bolnice, škole, pošte i tako dalje. To je rezultat 30 godina globalne politike. Važno je razumeti da smo na kraju ciklusa. Makron je most između starog sveta i sadašnjeg sveta koji pokušava da izgradi: globalizam protiv patriota. Naš ustav je generalno dobar, ali su previše izmenjen od strane naših vlada. Važno je da francuska vlada vrati svoju ulogu kraljevske države.

Kakvo je vaše mišljenje o Francusko-Srpskim odnosima?

Sjećam se kada sam bio dijete, moj otac mi je pričao o srpskom kralju Petru koji je prvi učio u našoj vojnoj školi. Naravno da se sećam i 1916. godine kada su se francuski i srpski vojnici borili zajedno, i sve to je veoma dobro čuvano u prelepom spomeniku Francuske u Beogradu. Nikada nisam video taj spomenik, ali nadam se da jednoga dana hoću. Taj spomenik sve govori.

Trenutno postoji peticija u Francuskoj koja traži ponovno pregovaranje o statusu Kosova, šta vi mislite o tome?

Јoš nisam pročitao tekst, ali ako je cilj peticije da podrži srpski teritorijalni integritet, onda ću je podržati.

Intervju sa Žakom Kolombijeom radio Mišo Radaković

RTRS