Fudbalski savez Bosne i Hercegovine pompezno je najavljivao izgradnju petnaest terena sa veštačkom travom u saradnji sa lokalnim zajednicama i naravno UEFA i FIFA, koje su i izdvojile namenski novac za te poslove u ovom velikom projektu.

Komisija FS BiH je razmatrala ponude pristigle na tender, odlučila se za jednu, odbila druge firme koje su konkurisale, a među njima i firmu “Mavas” iz Mrkonjić Grada, koja je bila prvoplasirana na tenderu. U Savezu su Mrkonjićanima nalazili razne zamerke, “Mavas” je ulagao žalbe, dostavljao potvrde, ali… Izbačen je iz igre!

Valjda su u FS BiH očekivali da će se firma iz Mrkonjić Grada povući iz tog posla, ali nije… “Mavas” je uputio tužbu, otišla je u Kantonalni sud Sarajevo, a odatle je dalje prosleđena Sudu Bosne i Hercegovine.

Proces utvrđivanja činjenica je počeo, pa će se dobiti sudski epilog ovog slučaja jer je “Mavas” tražio dostavljanje kompletne tenderske papirologije i njenu reviziju. Iz Suda BiH je otišlo pismo prema Fudbalskom savezu BiH i kancelariji za razmatranje žalbi BiH, filijala Banjaluka… “Mavas” je, istovremeno, obavestio i sve lokalne zajednice oko pokretanja tužbe protiv Fudbalskog saveza BiH.

Kako će se u ovoj priči o najavljenoj tužbi lokalne zajednice ponašati teško je predvideti, tek Fudbalski savez BiH će imati mnogo posla da dokaže ispravnost svoje odluke da prvoplasiranu firmu sa tendera isključi iz posla vrednog petnaest miliona maraka. Po svemu sudeći u “krovnom” Savezu se otvara nova afera…

Sportski žurnal