Još davnih dana čuvena holivudska glumica Merilin Monro rekla je da ako muškarac može da nasmeje ženu, može sve. A zašto je važno da znate da se šalite partnerom pokazalo je istraživanje Džefrija Hala sa Univerziteta u Kanzasu.

Ukoliko svaku partnerovu dobronamernu provokaciju shvatate ozbiljno, to bi mogao da bude glavni krivac za loš odnos.

Hal je naime, tokom 30 godina sproveo 39 istraživanja koje su uključivale više od 15.000 ljudi, a kroz svoja istraživanja ustanovio je da je humor bio ključan deo izgradnje uspešnog odnosa među parovima, piše Joyscribe.

Hal dalje objašnjava da bi partneri trebalo da dele sličan smisao za humor kako bi dobili najbolje rezultate iz odnosa.

“Ljudi kažu da žele da im partneri imaju smisla za humor, ali to je širok pojam. Ako misle da ste smešni ili da od svega možete da napravite šalu, to nije ono na čemu će veza opstati. Humor se u ovom slučaju smatra onim zajedničkim, povezanim sa zadovoljstvom odnosa koji parovi zajedno razvijaju”, istakao je Hal dodavši da je važno da se partneri prate u tom kontekstu.

“Recimo da vi i vaš partner delite čudan smisao za humor, ali romantične komedije ili sitkomi ne dopiru do vas. Nije da je bilo koji stil ili smisao za humor bolji ili lošiji, samo je važno da se međusobno razumete i doživljavate čudan humor kao histeriju. Ako delite smisao za humor, to vas afirmiše i potvrđuje vaš odnos kroz smeh”, kaže Hal.

U drugom istraživanju, Hal navodi da sposobnost da međusobno zasmejet jedno drugo gradi sigurnost između partnera.

“Zajednički smeh važan je pokazatelj romantične privlačnosti između potencijalnih partnera”, ističe.

Ipak, to ne znači da partneru treba da se rugate ili da budete bezobrazni tako da to radite kroz smeh, nego da uskladite razumevanje kada se šalite na račun drugoga.

B92