Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” u Prijedoru danas je, u okviru obilježavanja 24. maja – Dana biblioteke i slave Svetih Ćirila i Metodija, dodijelila priznanja najaktivnijim čitaocima u 2018. godini.
Jedan od dobitnika nagrade, Danilo Drašković, rekao je da je usluge biblioteke najviše koristio dok je spremao specijalistički ispit iz anesteziologije, navodeći da je uglavnom koristio stručnu literaturu i dnevnu štampu, a manje beletristiku – zbog posla i obaveza.

Učenik petog razreda prijedorske Osnovne škole “Branko Ćopić” Marija Ivković, koja je dobila nagradu, rekla je da voli da čita knjige za djecu, naročito one iz serijala DŽeronimo Stilton i Tea Stilton, ali da ih još nije pročitala sve. Odličan je đak i kaže da i njeni vršnjaci čitaju, kao i njene sestre – i mlađa i starija.

Penzioner iz sela Hrnići kod Kozarca Jelena Nidogon, koja je takođe jedan od nagrađenih čitalaca, rekla je da čita otkad zna za sebe i da je član Biblioteke više od 40 godina, kao i da su njen izbor laganije teme.

Prigodne nagrade dobili su i učenik četvrtog razreda Građevinske škole Miroslav Bratić i mašinski tehničar u penziji i umjetnik Vladimir Knežević.

Informator Gradske čitaonice Snežana Đikić rekla je da je ovo manifestacija, koja u čast knjige i njegovanja čitalačkih navika, traje dugi niz godina.

“Nastavićemo je realizovati i ubuduće, kao što to radimo više od 15 godina. Ovo je lijep početak naših dešavnja, primjerenih i prigodnih za Dan i slavu 24. maja, kada proslavljamo Ćirila i Metodija – zaštitnike naše kuće, rodonačelnike slovenske pismenosti, jezika i kulture i reformatore”, rekla je Đikićeva novinarima u Prijedoru.

Ova biblioteka, povodom Dana i slave, ljubiteljima knjige tradicionalno poklanja besplatno učlanjenje, koje će trajati od danas do četvrtka, 23. maja, od 8.00 do 15.00 časova.

Izložba umjetničkih slika zavičajne zbirke ove biblioteke biće otvorena u njenim prostorijama u utorak, 21. maja, u 19.00 časova.

Za srijedu, 22. maj, zakazani su 15. Majski susreti mladih pjesnika, sa početkom u 19.00 časova u Gradskoj čitaonici.

Video: Kozarski

Foto: Foto Giga