Žena kojoj je, sada već bivši, austrijski vicekancelar Hajn-Kristijan Štrahe u vili na Ibici obećavao državne ugovore o izgradnji i prodaju udjela u listu Kronencajtung u zamjenu za finansiranje izborne kampanje, predstavila se kao “Aljona Makaraova”, nećaka bogatog ruskog tajkuna.

Kako prenosi njemački Fokus, pozivajući se na Špigl i Zidojče cajtung, koji su i razotkrili aferu, ruski milijarder, za čiju se nećaku izdavala, zaista postoji. Riječ je Igoru Makarovu, koji je povodom skandala u ruskom izdanju ekonomskog magazina Forbs poručio:

– Svima je poznato da sam bio jedinac, pa samim tim nemam nećake – rekao je Makarov i dodao da u porodici ne postoji nikakva “Aljona Makarova”, te da ne poznaje ženu koja se tako zove.

Vrijednost bogatstva Igora Makarova procenjuje se na oko 2,1 milijardu dolara, a nalazi se na 46. mjestu Forbsove rang-liste najbogatijih Rusa. Pedesetsedmogodišnji Makarov rođen je u današnjem Turkmenistanu, a bogatstvo je stekao trgovinom naftom i gasom. Trenutno je predsjednik koncerna “Areti International Group”, koji je proizašao iz holdinga “Itera International Group of Companies”, čiji je osnivač.

Štrahea ostavila žena

Ova afera nije imala samo negativan uticaj na njegov politički život, već je uticala i na brak.

Bečki dnevnik Kronen cajtung tvrdi da se njegova supruga Filipa sa zajedničkim djetetom preselila kod svojih roditelja.

Ona je, u izjavi medijima, rekla da je šokirana i da želi najprije da sve analizira, kao i da se posveti svom sinu.

– U šoku sam i tek treba da sredim misli – izjavila je za list Hojte.

– Moja priroda je takva da uvijek gledam u budućnost, pa će tako biti i sada: svu svoju energiju posvetiću djetetu i zaštiti životinja – dodala je Filipa, koja je prvog januara rodila sina Hendrika.

O suprugu kaže:

– Mora da stane ispred svojih riječi i da se suoči s neprijatnim posljedicama.

(focus.de/Blic)