Zvuk nečijeg glasa može da utiče na to kako vidimo tu osobu. Tako žene smatraju da su muškarci s dubokim glasom skloniji prevarama i “loš materijal” za dugu vezu.

Žene uzbuđuju muškarci s dubokim, muževnim glasom, uprkos tome što su baš takvi muškarci najskloniji šaranju, pokazalo je najnovije kanadsko istraživanje.

Napominjemo da nije reč o stereotipu, nego o snazi brojki. Naime, prema studiji stručnjaka Univerziteta MekMaster, žene doživljavaju muškarce s dubokim glasom pravom prilikom za vezu “na brzaka” (muškarci s visokim glasom imaju kvalitetniju spermu). Oni su pripadnicama nježnijeg pola privlačniji jer dame shvataju da su njihove šanse za ženidbu male, a suprotno tome, šanse za prevarom velike. Samim tim, idealni su kandidati za kratku, ali strastvenu vezu koja nema budućnost.

“Zvuk nečijeg glasa može da utiče na to kako vidimo tu osobu. Do sada, bilo je nejasno zašto bi glasovi muškaraca koji su skloniji prevari bili privlačniji, ali mi smo ustanovili da što su žene bile uverenije da bi ti muškarci varali, to su im oni bili privlačniji za kratku vezu u kojoj ne treba da se brinu za vernost”, objasnila je Džilijan Okonor sa Odseka za psihologiju Univerziteta MekMaster, vođa istraživanja.

Njen tim je angažovao ispitanice koje su morale da slušaju muške glasove koju su bili elektronski izmenjeni kako bi zvučali više ili dublje. Zatim su dobile zadatak da odluče ko bi po njihovom mišljenju bio skloniji prevari. Na kraju je trebalo da odaberu glas koji im se čini najprivlačnijim na duge staze, ali i na kratke.

“Posledice prevare su teške, nezavisno od toga da li je reč o emocionalnim ili finansijskim, a ovo istraživanje sugeriše da su ljudi evoluirali u smislu zaštitnog mehanizma i izbegavaju dugoročne partnere koji bi mogli da varaju”, objasnio je Dejvid Finberg, koji je takođe učestvovao u istraživanju objavljenom u časopisu “Personality and Individual Differences”.

Izvor: Ordinacija.hr