U Skupštini grada Banjaluka su sve glasnije spekulacije da je na pomolu raskol između dugogodišnjih kolicionih partnera SNSD i DNS, tvrde izvori Srpskainfo bliski SNSD-u.

Kako kažu, DNS se nalazi na korak od izbacivanja iz skupštinske većine u Banjaluci, jer su navodno prešli „crvenu liniju“ sa zahtjevima za gradnju „predizbornih puteva“ u više sela u okolini grada u koje polažu velike nade na izborima 2020. godine.

Prema našim saznanjima, gradonačelnik i predsjednik Gradskog odbora SNSD Igor Radojičić spreman je da preduzme i najradikalnije mjere, poput izbacivanja DNS iz gradske vlasti, ukoliko u ovoj stranici ostanu istrajni u zahtjevima.

– Radojičiću je prekipjelo stalno i neracionalno insistiranje na gradnji više saobraćajnica koje su isključivo povezane sa predizbornim aspiracijama DNS -a i njihovom namjerom za utvrđivanjem pozicija uoči lokalnih izbora 2020. godine. Tinjajući sukob je eskalirao posljednjih dana i u uskoj vezi je sa rebalansom gradskog budžeta, kroz koji su DNS-ovci pokušali da prograju svoju „listu želja“, koja nije motiovisana stvaranim potrebama građana nego zadovoljavanju njihovih potreba za lokalne izbore 2020. – kažu naši izvori.

“Insinuacije”

S druge strane, predsjednik Gradskog odbora DNS Milan Radović ubjeđuje da nema mesta takvim insinuacijama. Istakao je da je najbolji dokaz to što su odbornici DNS na sjednici Skupštine grada u ponedjeljak podržali predložene programe, izvještaje i ostale dokumente.

– Ne vidim da postoji problem ili bilo kakav sukob, i od toga nema ništa. Do sada stvarno imamo korektnu saradnju i nema ništa sporno.  Naši odbornici jesu tražili da se gradnja pojedinih putnih pravaca u vrijednosti do 100.000 KM uvrsti u programe realizacije, jer je u budžetu grada bilo suficita, ali to nije ispunjeno zbog situacije oko poplava – rekao je Radović za Srpskainfo.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Istakao je da je DNS ozbiljna stranka, koja ima svoj program i put, te da će se njeni članovi ponašati u skladu sa odlukama organa stranke.

– Konstatacije da će nas gradonačelnik “izbaciti” iz koalicije nije pitanje ni za njega ni nas. Ako ne budemo imali svoj program, mi ćemo izaći sami iz koalicije. DNS nije stranka koja će dozvoliti da je neko izbacuje iz koalicije – istakao je Radović.

Preletači

Aktuelni saziv gradske skupštine je doživio brojne promjene zbog čestih prelazaka odbornika iz jedne političke opcije u drugu. To je dovelo do toga da su u redovima opozicije ostalo samo četiri odbornika i da nekadašnji protivnici postanu novi saveznici.

Seriju prelazaka je započeo Milenko Jaćimović, koji je i prije prve sjednice aktuelnog saziva iz Ujedinjene Srpske prešao u nezavisne odbornike. Njegovim stopama su krenuli PDP-ovci Zoran Talić, današnji predsjednik gradske Skupštine, i Tatjana Čičić-Odžaković, koji su ubrzo osnovali Poligraf.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Nakon toga sutuacija je jedno vreme mirovala, ali na ljeto 2017. se desilo niz pretumbavanja. Dragan Talić, a ubrzo i Vladimir Mirošljević, napustili su NDP, a nedugo zatim dolazi i do raspada DNS, koji su napustili dotadašnji predsjednik Skupštine Budimir Balaban i njegove partijske kolege Stojan Vukajlović i Nenad Šibarević. DNS-ov trojac sa Milenkom Jaćimovićem formirao je odbornički Klub Sloboda, koji je ubrzo prerastao u političku partiju.

Talić se kasnije opredijelio za DNS, a Mirošljević za Ujedinjenu Srpsku, Vukajlović za SNSD, u koji prelazi iz “Slobode”.

Turbulencije

Ni SDS nije prošao bez turbulencija. Nakon što je stranku napustio visoki funkcioner Ognjen Tadić i osnovao Narodnu stranku, za njim su krenuli i odbornici Ljubo Ninković i Predrag Vulin, koji nakon utapanja pomenute partije kolektivno prelaze u DNS. U oktobru 2018. Mišo Kovačević napušta SP i prelazi u SNSD.

Krajem prošle godine je došlo do raskola u DNS-u iz kojeg je nastala partija Demos. Novoformiranoj partiji su se pridružili Boran Bosančić, Dragan Talić i Predrag Vulin. Odbornik Ljubo Ninković je jedno vrijeme bio usamljeni predstavnik DNS u gradskom parlamentu. Ta situacija se promjenila u januaru ove godine kada su u ovu partiju kolektivno prešli nekadašnji članovi DNS i tada odbornici partije “Sloboda” u Skupštini grada Budimir Balaban, Nenad Šibarević i Milenko Jaćimović.

Neokrnjen je ostao samo SNSD, koji je zadržao svojih 11 odbornika, a kasnije pridodao još dva.

Radojičić sa lagodnom većinom i bez DNS

Moguće “izbacivanje” ne bi štetilo Radojičiću, jer i bez DNS ima lagodnu većinu u gradskoj skupštini. Na njegovoj strani su 23 odbornika: iz SNSD 13, iz Demosa tri, iz SP, Poligrafa i Ujedinjene Srpske sa po dva, te jedan nezavisni odbornik.

Međutim, dešava se da na sjednicu ne dođu uvijek svi „sigurni“ odbornici vlasti, pa u takvim situacijama DNS spasava većinu.

Srpskainfo