Privrednici koji novac od dobiti ulože u opremu, prema prijedlogu zakona o porezu na dobit, koji je usvojila Vlada Srpske, biće oslobođeni poreza za ukupan taj iznos. Ovo je jedna u nizu mjera rasterećenja privrede, a posljednju riječ daće Narodna skupština.

Između ostalog usvojene su i izmjene zakona o fiskalnim kasama. Novina je da su uvedene novčane kazne za neodgovorne poslodavce.

Crvenom trakom i pečatom inspekcije, do sada su kažnjavani poslodavci koji ne izdaju fiskalni račun. Prijedlogom izmjena zakona o fiskalnim kasama, biće im omogućeno da plate kaznu u roku tri dana prije nego budu zatvoreni. Nacrt je bio stroži i predviđao veće novčane kazne, ali su u Vladi odlučili da ih umanje.

Kazna za pravna lica umjesto ranije predloženih 10.000 do 20.000 KM sada je 8.000 do 16.000, a za preduzetnike umjesto 5.000 do 10.000 predložena je kazna od 4.000 do 8.000. Rok za uplatu kazne produžen je sa 48 na 72 časa i ukoliko u tom periodu bude plaćena objekat neće biti zatvoren – rekla je Zora Vidović ministarka finansija.

Da bi motivisali izdavanje, ali i uzimanje fiskalnih računa, u Vladi su odlučili da po ugledu na Srbiju, od prvog jula pokrenu nagradnu igru. Svaki građanin BiH može da skupi deset fiskalnih računa. Nagradni fond je 800.000 maraka, a nagrade su stanovi.

– Zbog toga smo se odlučili da i mi to uradimo u ovoj godini. Sredstva za ovu nagradnu igru biće obezbijeđena od donatora i iz budžeta. Sredstva iz budžeta biće obezbijeđena od ušteda koje je napravilo Ministarstvo finansija tako da neće biti proširenja budžeta i uzimanja sredstava sa drugih stavki – kaže Vidovićeva.

Prijedlogom zakona o porezu na dobit, slijedi i nagrada za privrednike koji investiraju novac od profita.

– Svim privrednicima prilikom ulaganja u opremu i postrojenja biti umanjena poreska osnovica za obračun poreza na dobit za iznos koji su uložili – dodala je Vidovićeva.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila milion evra donacije za pokretanje startap preduzeća i ona će biti realizovana posredstvom Zavoda za zapošljavanje. U ministarstvu finansija kažu da se budžet puni prema planu, da se obaveze izvršavaju na vrijeme i da ne fale sredstva MMF-a koja nisu na raspolaganju zbog neformiranja vlasti u Federaciji i na nivou BiH.

RTRS