U Tužilaštvu BiH saslušan je biznismen iz Velike Kladuše koji je snimao davanje mita inspektoru SIPA za navodno posredovanje u pravosudnom sporu.

Po završetku saslušanja o ovom slučaju, nije želio govoriti. I dok javnost licitira o krivici, struka je jasna – na osnovu objavljenog snimka postoji osnov sumnje krivičnog djela – za davaoca i primaoca mita, ali ne i za predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milana Tegeltiju.

Velikokladuški biznismen i “snimatelj” spornog video- materijala, vidno raspoložen stigao je u Tužilaštvo BiH, nešto prije podneva. Na ulazu u kompleks novinare je srdačno pozdravio. Dva i po sata kasnije, kompleks je napustio – bez komentara.

Prethodno, vjerodostojnost snimka je potvrdio. Na objavljenom, montiranom dijelu – kratak razgovor sa Milanom Tegletijom navodno u novembru prošle godine, u banjalučkom ugostiteljskom objektu. Nakon Tegeltijinog napuštanja objekta, kratak razgovor Aleševića i inspektora SIPA Marka Pandže i predaja Pandži, navodno 2.000 maraka zarad ubrzanja sudskog spora pred Kantonalnim sudom , u kojem je Alešević strana u postupku. Sve što je snimio dostavio je, kaže, predstavnicima dijela međunarodne zajednice u BiH.

Kao primaoca originalnog snimka, imenovao je Ambasadu Velike Britanije. I američku, upoznao i Valentina Incka. Iz Tužilaštva BiH, koje je predmet odmah formiralo, bez informacija dok posao ne završe. Iz SIPA, takođe. Saznajemo, ipak, i Odjeljenje unutrašnje kontrole protiv inspektora Pandže, prije dva dana otvorilo je istragu. Inspektor SIPA, za sada, bez mjera suspenzije. Nezvanično, u ponedjeljak će Pandža i pred postupajuće bh. tužioce. Od njegovog iskaza u velikoj mjeri, zavisi i tok istrage.

– Postoji solidan osnov sumnje za dvije osobe koje su učesnici tu, računajući tri osobe koje su učestvovale. Pri tome je i davanje dara takođe krivično djelo. Da bi presjekli ili je to moja preporuka, rekla – kazala u tom pogledu sasvim je jasno da će od onoga što bude rekao inspektor koji se pojavljuje na snimku, zavisiti dalji tok postupka. Ukoliko se on opredijeli da je Tegeltija bio umiješan onda postoji osnov sumnje i za Tegeltiju, a ukoliko on opredijeli da to nije tako, onda Tegeltije nema u tome i sve je jasno – rekao je advokat Vlado Adamović.

Analizirao je advokat i bivši bh sudija i snimak. Јasno je kaže da inspektor mito nije dogovorio s Tegeltijom. I u njegovo ime a “iza njegovih leđa” drugi su kaže, 20 ili 30 puta, uzimali novce. Sličan scenario ne isključuje ni Tegeltija. Da je umiješan u koruptivno djelo, demantovao je odmah, nakon što je u režiji novinara bliskog direktoru OBA i ministru bezbjednosti BiH, počeo njegov medijski linč.

– Na snimku se vidi da jasno govorim čovjeku da ne mogu da mu pomognem i da mora da dostavi dokumentaciju. Saslušao sam ga i uputio na institucije. Cilj čitave priče zapravo je diskreditacija a u pozadini stoje određene političko – paraobavještajne strukture koje žele da preuzmu kontrolu nad Savjetom i pravosuđem – naveo je Tegeltija.

Da li će o svemu, biti saslušan i Tegeltija, za sada bez odgovora. Poziv mu, za sada, nije stigao. I dok istraga traje, pozvani i nepozvani, već “presuđuju” i pozivaju međunarodne zvaničnike da reaguju. I reagovali su. Pozvali su da se svi navodi u potpunosti, brzo i nepristrasno provjere. Šef Misije OEBS Brus Berton podsjetio je na osnovni pravnički postulat da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno.

– Kada se domaće pravosuđe, domaći sud počne baviti ovim pitanjem, ono što možemo obećati da će OEBS pružiti svu onu pomoć koju je do sada pružao u praćenju čitavog postupka kao što je to do sada radio kada su u pitanju predmeti korupcije visokog nivoa – naveo je Berton.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark kazao je da VSTS kao kontrolor pravosuđa, ne može dozvoliti bilo kakvu mogućnost da u svom radu bude korumpirano. Јasni su međunarodni zvaničnici da posljednja afera, koja potresa BiH, dodatno urušava krhko povjerenje javnosti u pravosuđe. Pitanje je samo da li je projektovana ili stvarna. I kome sve odgovara!?

RTRS