Policijska uprava Prijedor proslijedila je Inspektoratu Republike Srpske zapisnik o slučaju u vezi sa neriješenim imovinsko-pravnim odnosima u naselju Gomjenica, budući da nije bilo ni narušavanja javnog reda i mira, ni izvršenja krivičnog djela, rečeno je u ovoj upravi.

Jedno lice prijavilo je 19. maja Policijskoj upravi Prijedor da je na zemljištu koje je u njegovom posjedu u toku izgradnja nasipa, te da ove radove prati i podržava oko 40 građana okupljenih na mjestu izvođenja radova.

– Na mjesto izvođenja radova izašli su policijski službenici Policijske uprave Prijedor i konstatovali da nije dolazilo do narušavanja javnog reda i mira niti izvršenja krivičnih djela – rečeno je u ovoj upravi.

Vlasnici parcela na kojima nije izgrađen nasip za zaštitu od poplava zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, obavijestili su 22. maja medije da se 19. maja na njihovom imanju okupilo dosta ljudi iz ovog kraja i da je jedno privatno preduzeće postavilo improvizovani nasip mimo volje vlasnika zemlje.

Istog dana oglasio se i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je rekao da je ovdje riječ o tenzijama između mještana koji su bili poplavljeni prošle sedmice i vlasnika zemlje na kojoj bi trebalo da se nastavi gradnja nasipa nakon što se završi eksproprijacija.

– Dio vode je ušao kroz taj dio gdje nedostaje nasip, ali niko ne garantuje da voda nije ušla i sa neke druge strane. Tu je bilo najvidljivije i zato su se sami organizovali – rekao je Đaković.

Vlasnici imanja, koja su predmet eksproprijacije, optužili su gradsku vlast za odugovlačenje procesa, a gradonačelnik Prijedora odbacio je ove optužbe rekavši da je grad uradio sve što je u njegovoj nadležnosti, a da su za dalje korake nadležni Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i sudovi.

Prema podacima Gradske uprave, s vlasnicima osam od ukupno 14 parcela koje su predmet eksproprijacije dogovor je postignut i izgrađeno je 230 metara nasipa, dok vlasnici preostalih šest parcela na kojima bi trebalo da bude izgrađeno još 200 metara nasipa višu cijenu otkupa traže putem suda.

Srpskainfo