Vojno politički analitičar Miroslav Lazanski izjavio je da je za Republiku Srsku veoma važna kompanija “Tehnički remont Bratunac” /TRB/, jer predstavlja početak njene reindustrijalizacije kada je u pitanju namjenska industrija.

– Važno je da /Srpska/ ima jedan objekat koji proizvodi oklopna vozila, pištolje za policiju Republike Srpske i vozila za deminiranje, a ima i liniju za proizvodnju municije. Iznenađen sam da je to grupisano na jednom mjestu i da imaju dobar izbor kadrova i vrlo kvalitetne proizvode – rekao je Lazanski za “Sputnjik”.

On je podsjetio da je TRB svojim višenamjenskim oklopnim borbenim vozilom “Despot” početkom ove godine zadivio domaću i svjetsku javnost, a plasira i niz atraktivnih proizvoda.

Lazanski ističe da se pištolj RS-9 “Vampir” proizveden u Bratuncu može mjeriti sa “Valterom”, “Sig Sauerom” i češkom “Zbroevkom”, dok je vozilo “Despot” u svojoj konkurenciji sa pogonom na četiri točka sasvim solidno za policijsku upotrebu.

– Linija za proizvodnju municije je nešto što je neophodno Republici Srpskoj, a robot za deminiranje naći će primjenu i na stranim tržištima – rekao je Lazanski.

Direktor kompanije TRB Slavenko Ristić izjavio je da mu je u poslovanju najveći izazov balansiranje politike između Istoka i Zapada.

– Ima mnogo neprijatelja i politika koje su usmjerene protiv nas, ali pokušavamo da se držimo dalje od problematičnih zona. Koncentrišemo se na tradicionalno prijateljske zemlje – rekao je Ristić.

On je naveo da je kompanija uspjela da angažuje konsultante iz Rusije, ali isto tako i iz Njemačke i Izraela.

– Mislim da treba da slijedimo taj put koji je imala i stara Јugoslavija – prodajemo im usluge i proizvode, a ne politiku – rekao je Ristić.

Konstruktor Vladimir Popović kaže da pištolj “Vampir” po svojim osobinama može da se svrsta među svjetsku elitu u svojoj kategoriji, a odlikuju ga izuzetna preciznost, pouzdanost, kvalitet materijala i vrhunska ergonomija.

SRNA/RTRS