Kamena skulptura zatrpana granjem, među koprivama i korovom je nedopustiv prizor na stadionu FK “Sloboda” u Novom Gradu. Jasno je da ova vrijedna umjetnina ima bitnu ulogu u kulturi grada na Uni i Sani ali i da pokazuje odnos lokalne uprave i zajednice prema tekovinama prošlosti.

Skulptura je nekada bila sastavni dio, umjetnička dogradnja jednog od najljepših stadiona u Krajini koji je takođe oronuo, tribune davno nisu očišćene, stolice ispucale i prašnjave a klub slavne prošlosti dospio na niske grane tavoreći u dnu Druge lige RS, grupa zapad.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Na stadionu, među publikom na utakmici krajem maja niko od sagovornika našeg portala nije umio odgovoriti na pitanje ko je autor skulpture, kada je postavljena ovdje, kakvu poruku šalje, niti ko je odgovoran za njenu zapuštenost. Jedino su, neki malo maštovitiji sagovornici iznijeli dilemu pitajući da li je skulptura na smetljištu ili je smeće na skulpturi.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Ovo je jedna od dvije skulpture izrađene prije posljednjeg rata od bihaćkog kamena bihacita. Druga je u krugu bivšeg preduzeća “Sana”. Ova je bila ispred stadiona te je neko, ne znam ko niti kada odlučio da unese unutra, na stadion. Iskreno, nisam ni primijetio da je zatrpana granjem – kazao nam je jedan od gledalaca na stadionu FK “Sloboda”.

Srpskainfo