Čelnici najvećih IT kompanija u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji neki su od najbogatijih ljudi svijeta i zbog toga na bezbjednosne mjere troše milione dolara.

Između ostalog, plaćaju naoružane tjelohranitelje da paze na njih 24 sata, postavljaju panele otporne na metke u svoje kancelarije i prave tajne prolaze za bjekstvo u slučaju opasnosti. Neki imaju i privatne avione.

I sve to, kako navodi portal “Biznis insajder”, plaćaju im kompanije za koje rade.

Podaci o njihovim troškovima su javni, ali to je samo vrh ledenog brijega budući da bogataši iz Silikonske doline, prema zakonu, imaju mogućnost da ne prijavljuju sa koliko su novca platili nešto, prenosi B92.

Thumbnail

Džef Bezos, vlasnik “Amazona”, plaća obezbjeđenje 1,6 miliona dolara.

Uprkos tome, on ne troši više od svojih kolega na bezbjednost – barem ne javno. Iako je njegovo bogatstvo poraslo na 113 milijardi dolara, i dalje odvaja za troškove svoje bezbjednosti jednako novca koliko je odvajao i 2012.

Mark Zakerberg, osnivac “Fejsbuka”, lani je potrošio 20 miliona dolara za svoju zaštitu. To je za 2,5 miliona više nego godinu dana ranije. Troškove je povećao zbog negativne slike javnosti o kompaniji.

Thumbnail

Šeril Sendberg, direktorka operacija u “Fejsbuku”, u 2018. godini imala je povećane troškove bezbjednosti za 200.000 dolara. Njoj je plaćeno 2,9 miliona dolara za obezbjedenje.

“Epl” je objavio da je prošle godine potrošio 310.000 dolara na svog prvog čovjeka Tima Kuka.

Prema standardima ovog bogataškog kraja, ovo je vrlo skromna potrošnja – pogotovo ako uzmemo u obzir da je “Epl” manje-više stalno u vrhu najbogatijih kompanija svijeta, navodi Biznis insajder.

“Gugl” je izdvojio 1,2 miliona dolara na bezbjednost izvršnog direktora Sundar Picaija 2018. godine, što je gotovo dvostruko više nego prethodne godine, kada mu je određeno 680.000 dolara za ličnu zaštitu.

Izvor: Tanjug