Liberalnoj austrijskoj partiji NEOS još je prije nekoliko godina ponuđen kompromitujući materijal o tadašnjem predsjedniku Slobodarske partija Austrije Hajnc-Kristijanu Štraheu. Kako izvještava Velt am zontag, materijal je ponudio upravo bečki advokat čije se ime posljednjih nekoliko dana dovodi u vezu sa skandaloznim snimkom na Ibici.

– Konkretno, možemo da potvrdimo da nam je materijal nuđen 2015 – izjavio je za list generalni sekretar partije NEOS Nik Donig. Na sastanku sa advokatom navodno su im ponuđene Štraheove fotografije i SMS poruke, ali je partija odbila da ih kupi.

Kako prenosi austrijski Standard advokat je još prije lokalnih izbora u Beču 2015. pokušao da dostavi kompromitujući materijal opozicionim strankama: Socijaldemokratskoj partiji Austrije, Austrijskoj narodnoj partiji i Neosu.

“Neću ga ostaviti na cjedilu”

U međuvremenu, Filipa Štrahe, supruga bivšeg vicekancelara i predsjednika FPO, demantovala je da ga je napustila.

– Neću ga ostaviti na cjedilu. Brak se sklapa za sva vremena – izjavila je 31-godišnja Filipa. Ona je, međutim, priznala da se veoma razočarala zbog suprugovih postupaka i da je bila šokirana kad je vidjela snimak.

– To nije Hajnc-Kristijan Štrahe kakvog svi znamo, već pijan muškarac, koji ne zna za sebe – istakla je ona.

Filipa je dodala da je i on sam bio šokiran sopstvenim ponašanjem. Te noći, kada je objavljen snimak, navodno ga je pitala kako je mogao da bude tako “glup” da pristane na takav sastanak.

Za ow24.TV Filipa Štrahe otkriva da je u međuvremenu donekle svarila sve što se dogodilo.

– Sa svakim danom je sve bolje, jasnije vidimo stvari, sve smo bliži istini. Cijela nedjelja je bila veoma teška i bila sam na ivici snaga – kaže ona.

(Blic)