Konfederacija sindikata RS uputila je u ponedeljak otvoreno pismo Vladi RS, resornom ministarstvu i drugim nadležnim organima, a u vezi sa najavljenim otpuštanjem 300 radnika kompanije Arcelor Mital Prijedor

Konfederacija sindikata RS uputila je u ponedeljak otvoreno pismo Vladi Republike Srpske, resornom ministarstvu i drugim nadležnim organima, a u vezi sa najavljenim otpuštanjem 300 radnika kompanije Arcelor Mital Prijedor.

U pismu se ističe da podržavaju odlučnost sindikata Arcelor Mitala da se svim sredstvima sindikalne borbe pokuša zadržati postojeći broj radnika.

– Konfederacija sindikata RS sa svim svojim članstvom podržaće odluke sindikata Arcelor Mital Prijedor i aktivno učestvovati u njihovoj realizaciji – najavljeno je.

Oni su izrazili zabrinutost zbog najave smanjenja obima proizvodnje i broja radnika u Prijedoru jer to direktno utiče na poslovanje preduzeća.

– To nas obavezuje da u punom kapacitetu damo doprinos u svim aktivnostima, kako bismo zaštitili postojeća radna mesta, ne samo u kompaniji Arcelor Mital, već i Železnicama RS, Naftnoj industriji, Elektroprivredi RS i preko 150 kooperanata koji sarađuju sa kompanijom Arcelor Mital Prijedor i čije poslovanje dobrim delom zavisi od obima procesa rada – saopštili su iz Konfederacije sindikata RS.

Zatražili su od Vlade RS, nadležnog ministarstva i uprave preduzeća iz Prijedora da hitno pronađu zajedničko rešenje po pitanju sigurne budućnosti rudarenja i produženja proizvodnje, kao i da se najkasnije do 10. juna sa predstavnicima sindikata i lokalnih vlasti u Prijedoru, održe zajednički sastanak.

Novosti.rs