Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio da su jedinice ROSU jutros upale na sjever KiM na teritoriju sve četiri opštine u kojima žive Srbi. Prema njegovim riječima, cilj je da se zastraše Srbi i izazove panika. On kaže i da raspolaže informacijama da je nekoliko Srba uhapšeno.

– Јutros oko šest sati, specijalne jedinice ROSU upale su iz tri pravca na sjever KiM, na teritoriju sve četiri opštine, sa ciljem da zastraše, izazovu paniku uz hapšenja koja smo najavljivali i o kojima je govorio predsjednik prethodnih dana, da stvore nemoguću klimu za Srbe na KiM – rekao je Đurić za Tanjug.

Đurić je istakao da su “separatisti iz Prištine pribjegli nastrašnijim metodama da bi Srbe zaplašili”.

– To su učinili uz saglasnost dijela međunarodne zajednice i veliku sramotu Kvinte, iako smo danima upozoravali da se priprema ovakav scenario i masovna hapšenja Srba. Država Srbija je pozivala da se spriječi ovakav scenario zato što ovo predstavlja igranje mirom na teritoriji naše južne pokrajine – rekao je Đurić.

On je ukazao da je velika sramota što nema reakcije Kvinte, upozorivši da je situacija dramatična.

Đurić je rekao da je upad “više kolona do zuba naoružanih šiptarskih jedinica” pokrenut sa jasnim ciljem da Srbe zastraše.

On je konstatovao da je očigledno da “ti šiptarski ekstremisti, a i oni koji su im dali saglasnost za ovako nešto, jer ovako nešto nije bilo moguće bez saglasnosti njihovih sponzora i mentora iz zemalja Kvinte, ovakim akcijama žele da Srba više ne bude na Kosovu i Metohiji”.

Tanjug