Јedinice ROSU upale su rano jutros na teritoriju sve četiri srpske opštine na sjeveru Kosmeta. Uhapšeno je najmanje šest osoba pod sumnjom da su umiješane u organizovani kriminal. U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici jutros su se začule i sirene za uzbunu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. RTS saznaje sa su specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj pripravnosti.

08.56 – Kako nezvanično saznaju Novosti, u opštini Zubin Potok je trenutno najteža situacija. Barikada koja su Srbi postavili u selu Zupče probijena je i Rosu se kreće preme selu Varage.

Barikade kod Zubinog Potoka (foto: twitter.com/serbia_forever)

Barikade kod Zubinog Potoka (foto: twitter.com/serbia_forever)

08.49 – U Rudaru u grupama prolazi po nekoliko vozila sa KPS policajcima i pripadnicima ROSU.

08.45 – Tokom akcije ROSU na sjeveru KiM došlo je pucnjave u opštini Zubin Potok i tom prilikom lakše je ranjen pripadnik specijalnih jedinica policije samoproglašenog Kosova, javlja Kossev.

08.43 – Do zuba naoružani pripadnici ROSU spriječili su ekipu televizije Most da nastavi put ka Zubinom Potoku.
Prema nezvaničnim informacijama, pripadnici ROSU upali su i u policijsku stanicu u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i uhapsli dva policajca KPS-a.

08.49 – Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je građane da ostanu mirni.

– Operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala se sprovodi u sjevernim opštinama na Kosovu. To je dio naše posvećenosti sprovođenju vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija protiv organizovanog kriminala i usmerena protiv policajaca i carinika. Pozivam građane da ostanu mirni – napisao je Haradinaj na Tviteru.

08.47 – Sve više građana na trgu u Kosovskoj Mitrovici.

08.44 – ROSU je do 8.30 časova uhapsio 13 Srba pripadnika KPS na sjeveru KiM, rečeno je Tanjugu u dobro obaviještenom izvoru.

08.39 – Policija samoproglašenog Kosova saopštila je da je, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini, izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i građana.

U saopštenju se dodaje da je ovoj operaciji pethodila višemjesečna istraga PIK-a i policije /samoproglašenog/ Kosova na čelu sa Specijalnim tužilaštvom /samoproglašenog/ Kosova, koja je rezultirala osnovanom sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i građana u učešću i organizovanju kriminalne grupe, u vezi sa drugim krivičnim djelima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, podmićivanje itd.

– Uprkos oružanom otporu u Sjevernoj Mitrovici, policijska operacija se nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza, uključujući i duge cijevi -navedeno je u saopštenju.

08.32 – Poslije duže od sat vremena sirene su prestale da zavijaju u Kosovskoj Mitrovici, prenosi Kossev.

08.25 – RTS javlja da je na sjeveru Kosmeta i dalje u toku akcija ROSU i da je najkritičnije u Zubinom Potoku.

08.17 – Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao za RTS da je u ime predsjednika Srbije obavijestio međunarodne predstavnike da, ako se odmah ne zaustavi akcija Prištine, nema sumnje kakva će reakcija Srbije biti u toku današnjeg dana.

Dodao je da ROSU u Zubinom Potoku napada nenaoružano srpsko stanovništvo.

08.11 – Tanjug javlja da su u akciji ROSU uhapšena šestorica Srba pripadnika KPS-a.

08.09 – Đurić: Do zuba naoružani kosovski specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe na ulasku u Zubin potok.

08.05 – Politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, koji su u ponedjeljak prisustvovali posebnoj sjednici Narodne skupštine u Beogradu, na kojoj je predsjednik Srbije govorio o pregovorima sa Prištinom, hitno su otputovali u južnu srpsku pokrajinu.

07.58 – Okupljanje građana na Trgu cara Lazara u Kosovskoj Mitrovici:

07.54 – Mediji na albanskom navode da ima na desetine uhapšenih, i da su pored hapešnja uključenih u kriminal, uhapšeni i osumnjičeni za umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ubistvo policajca Envera Zumberija 2011. godine, javlja dopisnik RTS-a.

07.52 – Prema nezvaničnim informacijama iz policije samoproglašenog Kosova, uhapšeno je pet osobapod sumnjom da su umiješane u organizovani kriminal

07.52 – Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su specijalne jedinice ROSU upale iz tri pravca na sjever Kosmeta.

07.46 – Novosti pišu da je u Zubinom potoku jedno lice ranjeno.

07.45 – Prema saznanjima Novosti, hapšenja su u toku u Zubonom Potoku gdje je, kako nezvanično saznaju, uhapšeno jedno lice.

07.37 – Večernje novosti prenose da je akcija izvedena u sve četiri opštine na sjeveru Kosmeta i da je uhapšeno ukupno sedmoro Srba.

07.35 – Srbija je pokrenula intenzivne diplomatske aktivnosti, saznaje RTS.

Zapadnim silama je upućena molba da obuzdaju albanske marionete i stavljeno je do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosmetu. Od saveznika, Rusije i Kine, očekuje se svaka vrsta pomoći.

07.34 – RTS javlja da su uhapšeni pripadnici pogranične policije.

07.25 – Veliki broj građana okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.

Okupljanje Srba u Kosovskoj Mitrovici (foto: radiokontaktplus.org)

Okupljanje Srba u Kosovskoj Mitrovici (foto: radiokontaktplus.org)

07.24 – TV Prva javlja da je, prema dosadašnjim informacijama, u akciju u dijelu Kosovske Mitrovice koji se zove Bošnjačka mahala, uhapšen jedan pripadnik policije samoproglašenog Kosova srpske nacionalnosti.

Ova televizija navodi da je rano jutros izvedena još jedna akcija pripadnika ROSU, u mjestu Rudari, u opštini Zvečan, ali da za sada nema potvrda da li je u toj akciji neko uhapšen.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, jutros oko šest časova, naoružane do zuba, upale na sjever KiM sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsjednik Srbije.

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

Ističe da je potpuno jasno da su ekstremisti u Prištini pribjegli najstrašnijim metodama uz saglasnost međunarodne zajednice i na veliku sramotu Kvinte.

Direktor Kancelarije za KiM, kaže da se ovakav scenario dogodio iako je Beograd pozivao da se on spriječi. Ocjenjuje da to predstavlja igranje sa mirom na teritoriji južne srpske pokrajine.

Kako kaže, Priština ovakvim akcijama ne želi da Srbi više budu na Kosovu i Metohiji.

RTS