Nakon što su pripadnici ROSU jutros ušli u Zubin Potok, došlo je do pucnjave blizu improvizovanih barikada koje je postavilo uplašeno stanovništvo.

Snimci sa lica mkesta, koji su objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju momente probijanja barikade i pucnjavu, kao i situaciju nedugo nakon bacanja šok-bombi i rušenja barikada.

Prema poslkednjim informacijama, specijalne jedinice kosovske policije napustile su područje Zubinog Potoka posloke operacije koja je trajala više od pet sati.

– Tokom akcije uhapšeno je pet osoba, tukli su lokalne Srbe, pretresali kuće, lomili i pravili štetu – rekao je Tanjugu lokalni policijski zvaničnik, koji kaže da građani sada utvrđuju razmjere pričinjene štete.

Kako je dodao, šteta je vidljiva, jer su pripadnici specijalne policije uništavali vozila parkirana pored puta kojim su se oni kretali, a tokom pretresa u nekim kućama takodje su lomili sve na šta bi naišli.

– Na desetine automobila je bilo pred puta. Ta, ne policija, već horda, je lomila, sjekla gume, lim, vadila stakla. To je iživljavanje. Oko dvadeset vozila je oštećeno hira radi – rekao je za Tanjug taj policijski zvaničnik.

U tri kuće su vršili pretres i takođe su lomili i pravili štetu.

Oko deset časova prema izvorima Blica sa lica mjesta, barikada u Zubinom Potoku je probijena, što je praktično omogućilo pripadnicima ROSU da uđu u Zubin Potok.

Dok je trajao ‘proboj’ barikade pucnji su se čuli gotovo konstantno sa kraćim prekidima.

Više od sat vremena pucalo se iz različitog naoružanja.

Trenutno je zatišje i niko ne može da precizira koji će biti sljedeći koraci prištinskih vlasti.

U Zubinom Potoku uhapšen je komandir policijske stanice.

Praktično pripadnici Rosu sada su u sve četiri srpske opštine na sjeveru.

Na snimcima i fotografijama se vide i prevrnuta vozila kojim su građani pokušali da naprave blokade na putu.

Prema informacijama sa terena pipadnici ROSU su išli pešške magistralnim putem, pucali i bacali šok bombe, javio je Tanjug.

 

U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici oko 6 sati jutros začule su se sirene za uzbunu nakon što su jedinice ROSU upale sna teritoriju sve četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije, javila je Radio-televizija Srbije.

Kako javlja Tanjug, uhapšeno je 13 Srba, pripadnika kosovske policije. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, naredio je punu borbenu gotovost Vojske.

Srpskainfo