Odbornici Skupštine grada Prijedora donijeli su danas zaključak da izvještaje o radu javnih ustanova lokalnom parlamentu podnose direktori tih ustanova, a ne načelnici resornih odjeljenja, kakva je do sada bila praksa.
Prijedlog, koji je podržala skupštinska većina podnio je odbornik DF-a Mirsad Duratović, obrazlažući da se dosadašnja praksa nije pokazala kao dobra, jer odbornici nisu od načelnika odjeljenja dobijali odgovore na postavljena pitanja.

“Očekujem da to više neće biti slučaj onda kada odbornicima Skupštine grada za svoj rad budu odgovarali direktori neposredno”, rekao je Duratović.

Odbornik SDS-a Radenko Stijepić podsjetio je da se on odranije zalagao za ovakvu promjenu.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da odbornici ni do sada nisu bili uskraćeni za odgovore direktora, budući da direktori prisustvuju sjednicama na kojima se razmatraju njihovi izvještaji i da ih je svaki resorni načelnik ili odbornik u svakom momentu rasprave o njihovom izvještaju o radu mogao pozvati za govornicu da odgovore na postavljena pitanja.

Iako je predloženim dnevnim redom za sjednicu koja je danas počela bilo previđeno da izvještaje podnose načelnici odjeljenja, zaključak koji je usvojen primjenjivaće se već od ove sjednice, s tim da je nastavak zasjedanja najavljen za 11. juna i da prije toga datuma izvještaji neće biti razmatrani.

Po jednom od zaključaka s prethodnih sjednica zatraženo je da sve ustanove i preduzeća čiji je osnivač grad izvještaje dostave u roku od mjesec dana, iako je ranijih godina bila praksa da se ti izvještaji razmatraju sukcesivno tokom cijele godine.

Tako su se na dnevnom redu sjednice našli izvještaji 18 preduzeća i ustanova kojima grad upravlja.

Odbornici su danas usvojili i zaključak na prijedlog SNSD-a da se održi tematska sjednica o poplavama.