Republički vodni inspektori su utvrdili da u prijedorskom ribnjaku “Saničani” ne postoji urušena brana između kaseta, niti između dovodnog kanala i kaseta te da se ovaj objekat ne održava na odgovarajući način.

Ovi podaci dostavljeni su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u odgovoru na pitanje narodnog poslanika iz SNSD Dragoslava Kabića.

Kabić je na aprilskom zasjedanju NS RS, odnosno  mjesec dana prije poplava upitao o stanju u ribnjaku Saničani.

– Privatizacijom ovog preduzeća ugašena je sva proizvodnja, ribnjak trenutno ne proizvodi ništa, samo je ogromna površina oko preko 10.000 hektara pod vodom koja uzrokuje i ogromnu količinu magle tokom čitave godine u gradu Prijedoru. Znam da je ministarstvo formiralo komisiju, koja je trebala da ispita stanje, u ekonomskom, tako i u tečničkom smislu ovog ribnjaka, pa evo zamoljavam ministra da radi javnosti da odgovor – rekao je Kabić.

Foto:Igor Motl

Iz ministarstva su odgovorili da je Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora zahtjevao od Republičke vodne inspekcije da utvrdi stanje zaštitnog vodoprivednog objekta ribnjak „Saničani“ te da su republički vodni inpektori izvršili kontrolu 15. maja.

– Konstatovali su da na ribogojilištu-vodoprivrednom objektu ne postoji urušena brana između kaseta, niti između dovodnog kanala i kaseta. Nadalje, utvrđeno je da se objekat ne održava adekvatno, odnosno izostaje tekuće i svako drugo održavnje objekta i to duži vremenski period – navedeno je u odgovoru resornog ministarstva.

Dalje se navodi da su pristupni putevi teško prohodni.

– Zarasli su niskim rastinjem i visokom travom, što otežava pristup ustavama, zatvaračima, upustima, rešetkama, kanalskoj mreži, nasipima. Redovno i neadekvatno održavanje objekta koje se nalazi u vlasništvu privatnog subjekta utiče na smanjenu efikasnost i bezbjednost objekta, kao proizvodnog i kao objekta koji služi kao retenzija – zakljućili su inspektori.

Iz Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da su u 2018. godini imenovali komisiju koja je obišla ribnjak u cilju da se utvrdi činjenično stanje na terenu.

– Odnosno na objektima za uzgoj ribe po iznesenim pritužbama mještana mjesta Saničani, a koje se odnose na uginuća ribe, urušavanje nasipa, neodržavanje prostora ribnjaka i narušavanje ekološke ravnoteže – tvrde u nadležnom Ministarstvu.

Dodaju da su prošle godine tražili informacije od JU „Vode Srpske“ o sprovedenim aktivnostima iz njihove nadležnosti.

– JU „Vode Srpske“ su obavijestile Ministarstvo o razlozima neizdavanja vodne dozvole AD „Saničani“ Prijedor, jer isti nisu otklonili nedostatke tražene dopunom dokumentacije – navode oni.

Foto: Igor Motl/RAS Srbija

Dodaju da je tokom 2018. godine vodna inspekcija prilkom kontrole, nalagala mjere za otklanjanje uočenih nedostataka, čije otklanjanje nije obavljeno u ostavljenom roku.

– Nadalje, predstavnici JU „Vode Srpske“ su takođe nalagali otklanjanje nedostataka što nije učinjeno, stoga preduzeće nije dobilo produženje vodne dozvole. Naložene mjere su se odnosile na sanaciju upojne ustave Ciperi te uzorkovanje i analiza ispusne vode iz ribnjaka kako je propisano Pravilnikom o uslovima ispuštanja otpadnih voda u površinske vode – objašnjavaju iz ministarstva.

Kažu da je  nakon toga, AD „Saničani“ Prijedor tužbom pokrenulo upravni spor kod Okružnog suda u Prijedoru protiv rješenja ministarstva kojim se odbacuje žalba na Zaključak o odbacivanju zahtjeva za izdavanje vodne dozvole. Okružni sud u Prijedoru je presudom u decembru odbio tužbu kao neosnovanu.

– Na osnovu spomenutih ranijih kontrola poznato je da i dalje ovaj vodoprivredni objekat ne posjeduje vodnu dozvolu, da se subjekat kontrole ne pridržava naloženih inspekcijskih upravnih mjera i da je inspektor u postupku prinudnog izvršenja naloženih mjera – zaključuju u resornom inistrastvu.

Ističu da zbog specifične situacije problem zahtijeva angažovanje kako lokalne zajednice, tako i drugih institucija.

Srpskainfo