Ispred pravosudnog kompleksa u Sarajevu, održani su policiji neprijavljeni protesti. Pozivu na proteste, posredstvom društvenih mreža koji je, zbog navodnog podmićivanja, uputio ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić, odazvalo se nekoliko stotina građana. Tražili su ostavke i smjene članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, pojedinačno nosilaca pravosudnih funkcija i političara. Protest ipak nije spriječio održavanje planirane sjednice Savjeta.

Iako nenajavljeni, protesti su ipak održani uz jake mjere bezbjednosti. Policajaca je bilo skoro koliko i protestanata. Јedni sa transparentima, drugi sa bošnjačkim ratnim obilježjima – amblemima i zastavama. Inicijator i organizator Dragan Mektić, dočekan je ovacijama prisutnih.

Na improvizovanoj govornici smjenjivali su se Dragan Mektić i Draško Stanivuković, poslanik PDP- a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Pred novinarskim mikrofonima našli su se i drugi opozicioni političari, nezadovoljni građani, svugdje prisutni advokati…

Mektić se prvi obratio.

– Prije svega ja vas molim da ni na koji način ovaj skup ne doživljavate i da ga ne promovišemo kao nacionalistički skup, već isključivo kao protest ojađenog naroda koji je došao ovdje zbog beznađa, zbog nepostojanja dostojanstva ljudi, zbog urušenog sunovrata – istakao je Mektić.

Pridružio mu se i sarajevski glumac Emir Hadžihafizbegović. Bio je tu i biznismen iz Velike Kladuše Nermin Alešević koji je istakao da će sudski postupak u slučaju videosnimka, koji je snimio u novembru 2018. tokom susreta sa inspektorom SIPA-e Markom Pandžom i predsjednikom VSTS Milanom Tegeltijom,pokazati ko je bio u pravu.

Ratna zastava na protestima (Foto:D.S./klix.ba)

Ratna zastava na protestima (Foto:D.S./klix.ba)

Na novinarsko pitanje da li je prikazan samo jedan isječak iz navedenog videa, Alešević je rekao da jeste samo jedan dio, a da original “čuva” engleski ambasador u Sarajevu.

Među protestantima je bio i Muriz Memić, koji već treću godinu “čeka“ pravdu za ubijenog sina Dženana. Uz izuzetke poput porodice Memić i drugih, problem i jeste što su glavni protagonisti protesta oni protiv kojih je pokrenuta istraga, kaže potpredsjednica VSTS-a Ružica Јukić. Mektić ih ima na desetine, Stanivuković takođe.

– To je poruka da svi oni koji imaju otvorene istrage, kao što imaju ministar Mektić, dođu pred sud da vrše ovakve proteste. Svi osumnjičeni od sada imaju ovo pravo koje je ministar Mektić pokazao i iza kojeg su stale određene snage kako međunarodne, tako i ove domaće – naglasila je Јukićeva.

Neće članovi VSTS-a, kaže Јukićeva, pritisku podleći, već naprotiv! I predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, čije je protivljenje protestima izazvalo salve različitih osuđujućih konstrukcija, pita zašto baš sada!?

– Prije nekoliko godina, kada je odlazio, otpravnik poslova američke ambasade je na tviteru napisao da je pravosuđe pod uticajem bošnjačke vladajuće političke stranke. E sad, pošto su oni izgubili uticaj… Iz tog razloga proteste ne podržavam zato što je to manipulacija – rekao je Dodik.

Nenajavljen i nezakonit, protest je završen bez većih incidenata. Ostaje pitanje da li će reagovati nadležno kantonalno sarajevsko tužilaštvo koje je, dok su protesti trajali, dobilo novog rukovodioca – Sabinu Sarajlija.

RTRS