Šestoro Srba iz Varaga, koji su uhapšeni u Zubinom Potoku u akciji kosovskih specijalaca, oslobođeno je i, zbog zadobijenih povreda u toj akciji, smješteno u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, prenose mediji.

Oslobođeni su Ivica, Marko, Predrag i Tomislav Milovanović, Miloš Orlović i Dejan Dimović.

Sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, Odjeljenje u Zubinom Potoku, LJiljana Stevanović odbila je sinoć zahtjev Tužilaštva da bude određen pritvor Srbima privedenim u utorak, 28. maja, zbog ometanja policije u vršenju službene dužnosti.

Tridesetčetvorogodišnji Marko Milovanović kaže da su ih kosovski specijalci u utorak, 28. maja, bez legitimisanja, na grub način uveli u kombi i odvezli do južne stanice Kosovske policijske službe, prenosi TV Most.

– U policijskoj stanici bili su korektni, dok su policajci koji su nas privodili primjenili prekomjernu silu – kaže Milovanović.

Dvadesetosmogodišnji Miloš Orlović tvrdi da oni nisu ometali, niti sprečavali kosovske specijalce u obavljanju posla.

– Brutalno i nasilnički su se ponašali, pretrpjeli smo velike batine, nismo ih ometali, niti sprečavali u obavljanju njihovog posla – kaže Orlović.

Hirurg Dragiša Jakšić rekao je da su pacijenti zadobili povrede glave i tijela, da su smješteni na hirurško odjeljenje i da se njihovo stanje prati.

– Ima povreda koje su teške, za sada su stabilnog zdravstvenog stanja i biće na praćenju i pod terapijom do daljeg – dodao je Jakšić.

Naoružani pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije – ROSU upali su u utorak, 28. maja, naoružani dugim cijevima, na područje četiri srpske opštine na sjeveru Kosova. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Skupštini Srbije da su pripadnici specijalnih snaga Prištine na Kosmetu uhapsili ukupno 28 osoba, od kojih 20 Srba. Među uhapšenima bila su dva pripadnika Unmika.

SRNA/Srpskainfo