Predsjednik Visokog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija dao je iskaz postupajućem tužiocu u vezi sa aferom “Alešević”.

Iskaz je dao u svojstvu svjedoka dok je trajala cjelodnevna sjednica Vijeća i višečasovna rasprava o imenovanju glavnog tužioca Kantona Tuzla.

Podijeljenost VSTS o tom pitanju pokazana je i na glasanju – sa 7 glasova ZA, 5 protiv i dva uzdržana ponovo je izabran Tihomir Ljubić, koji se dovodi u vezu sa nekoliko afera.

A “ubrzanje” procesa imenovanja kantonalnih tužilaca pa i Tuzlanskog, bilo je glavna tema pisma međunarodnih zvaničnika koje je nedavno stiglo na adresu VSTS-a.

Pritisci na Visoki sudski i tužilački savjet ne jenjavaju!? Nakon stvarne ili projektovane afere “potkivanje”, smjenjuju se pozvani i ranije prozivani sarajevski “moralisti”, u togama ili bez njih.

“Sliku” su upotpunili i međunarodni zvaničnici – šefovi Delegacije Evropske unije, OEBS-a i naravno američki ambasador.

U podugačkom, kritički toniranom pismu Savjetu, kao vodeći problem u pravosuđu apostrofiraju “sporost” u imenovanju kantonalnih tužilaca. “Prijete”i uskraćivanjem finansijske pomoći: “Pozivamo VSTS da se navedenim pitanjima pozabavi odmah, uključujući i na narednoj sjednici. Vijeće bi trebalo da vrši svoj mandat imenovanjem najbolje rangiranih kandidata na pozicije glavnih tužilaca prema stručnosti i lišeno bilo kakvog neprimjerenog uticaja.”

“Zaboravili” su kreatori neustavnog sistema bh. pravosuđa, da su baš oni odnosno njihovi prethodnici, uz svesrdnu pomoć domaćih centara moći, insistirali na novim pravilnicima o imenovanju i mnogo kompleksnijim procedurama, što je proces imenovanja i usporilo.

Kako god – “najbolje rangirani kandidat” za glavnog tužioca tuzlanskog kantona bio je, posljednjih dana “probuđeni” kritičar rada Savjeta Tihomir Ljubić.

Tužilac sa fotografije iz Američki ambasade, iza kojeg saznajemo, stoje pojedinci iz SDA!

Јoš jedan akter razgovora o bh. pravosuđu u ambasadi – član VSTS Goran Nezirović.

Upravo je Nezirović, da li po diktatu sa spornog sastanka, bio najglasniji zagovornik ponovnog imenovanja Ljubića. Istog, protiv kojeg se kako nam je potvrđeno u kancelariji disciplinskog tužioca, vodi najmanje jedan postupak. A dovođen je u vezu sa tužilačkim malverzacijama u predmetu “Tuzlanska zadruga”.

Spočitavan mu neprofesionalizam u predmetu korupcije u “Tuzla kvarcu”. Rentirao je poslovni prostor za advokatske kancelarije protivno tužilačkom kodeksu. U nekim predmetima bio advokat, pa potom tužilački istim rukovodio, umjesto da se izuzme, kako zakon naleže.

Danas lišen samokritike, ali, eto bio je više nego “podoban” sagovornik američkom ambasadoru.

I njegova prethodnica bila je aktivna u pričama o bh. pravosuđu. U kompleksu je Morin Kormak bila čest gost još u vrijeme stolovanja dugogodišnje predsjednice Meddžide Kreso. Iste koja je za svoga mandata bila uspostavila jednonacionalnu, bošnjačku upravljačku strukturu u Sudu.

“Penzionerka” Kreso ponovo se aktivirala. Da bi, a šta drugo već, tražila intervenciju OHR-a i smjenu članova Savjeta:”Povherenje je narušeno, pravosudni sistem urušen. Ta moć koju su sebi prskrbili zahvaljujući postojećem zakonu daje im mogućnost da rada što hoće. Oni su sebi priskrbili plaće, naknade, pojedinici imaju vozače…”

Sve ono dakle, što je bivša predsjednica upražnjavala punih 12 godina. I zakon, koji sada kritikuje, nepromijenjen je!

Da li to Kreso žali za vremenima i sastavom Savjeta kada je za isti dan postala sudija Suda BiH, a samo nekoliko časova kasnije, predsjednica tog istog Suda, što je protivno i zakonu i moralnim načelima, pita Ružica Јukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

– Koje vrijem treba da slijedimo. Ovo sada kada smo otvoreni i kada smo donijeli pravilnik o sukobu interesa jer ne može da se kandiduje neko ko je član VSTS a prošli saziv Vijeća su sami sebe imenovali na te funkcije kao što je gospođa Kreso, koja je otvorila vrata nepotizmu i kaznenim djelima, za koja je revizija ustanovila šta je radila – ističe Јukićeva.

Pita Јukićeva i da li to domaćim i stranim “mentorima” i aktuelnim najljućim kritičarima nedostaje “staklena soba”iz vremena Meddžide Kreso.

– Da li građani znaju šta je staklena soba za nositelje pravosuđa? Neka pitaju one koji su bili u staklenoj sobi – dodaje.

Saga o stanju u pravosuđu se nastavlja! Da li će slučaj “Alešević” objelodaniti sve protagoniste raznih “potkivanja” u pravosudnom kompleksu, ambasadama, bivšim i aktuelnim centrima moći…!?