Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je od izuzetnog značaj povezivanje Republike Srpske sa dijasporom, s ciljem unapređenja saradnje u svim oblastima a na dobrobit razvoja Srpske.

– Zadovoljan sam činjenicom da smo se okupili danas ovdje kako bi trasirali dalje puteve u našoj saradnji jer pripadamo jednom narodu – rekao je Dodik u obraćanju na otvaranju Foruma dijaspore.

On je istakao da je od izuzetnog značaja što će se na forumu razgovarati o različitim oblicima saradnje i što će mu prisustvovati ljudi iz čitavog svijeta.
– Veoma je važno što za sve ovo postoji institucionalni okvir, što je osnovni uslov za dalje djelovanje – rekao je Dodik.

On je ponovio da su u BiH vodi teška borba za očuvanje identiteta srpskog naroda i autonomije Republike Srpske.

– U BiH je sve u krizi osim Republike Srpske koja je na prostoru BiH jedina održiva – rekao je Dodik.

Forum dijaspore okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

Otvaranju Foruma dijaspore prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković.

Skupu prisustvuju i izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, zvanice iz javnog, privrednog, političkog života Republike Srpske, Srbije i dijaspore, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

SRNA/Srpskainfo