Koalicija predvođena SAD-om koja se bori protiv Islamske države saopštila je da je nehotice ubila 1.300 civila u Iraku i Siriji od 2014. godine

Posmatračka grupa sa sedištem u Velikoj Britaniji tvrdi da je taj broj deset puta veći, prenosi BBC.

Broj žrtava koji je navela koalicija nešto je veći nego kada je pre osam meseci poslednji put izdala saopštenje o tome i kada je priznala da je nehotice ubila 1.100 civila.

Koalicija je navela da preispituje još 111 mogućih slučajeva civilnih žrtava.

Posmatračka grupa iz Velike Britanije, međutim, procenjuje da je u napadima američke koalicije ubijeno skoro 13. 000 civila.

Druge grupe za ljudska prava i posmatračke misije takođe govore o mnogo većem broju žrtava nego što je koalicija priznala.

Istraga koju su aktivisti sproveli prošlog meseca pokazala je da je više od 1.600 civila ubijeno samo tokom petomesečne kampanje u Sirijskom gradu Raka 2017. godine.

Koalicija u saopštenju navodi da je izvela 34.502 važdušna napada od kada je počela kampanja protiv Islamske države pre pet godina, kada je ta ekstremistička organizacija zauzela veliki deo teritorije u Iraku i Siriji.

BBC podseća da je Islamska država nametnula brutalnu vlast milionima ljudi i izvela ili podstakla brojne smrtonosne napade širom sveta.

Informer.rs