Smotrom folklora “Zaigrajmo, zapjevajmo”, koja je okupila 12 kulturno-umjetničkih društava sa područja Prijedora, otvoreno je sinoć Prijedorsko ljeto kulture 2019.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je ovo jedinstvena manifestacija koja se počela održavati prije 11 godina i u kojoj učestvuju gotovo svi stvaraoci u oblasti kulture i umjetnosti prikazujući ono sve što su u proteklih godinu dana radili i vještine koje su savladali.

“Učesnici uglavnom potiču iz Prijedora, a njima su se tokom godina počeli pridruživati predstavnici naših bratskih gradova širom bivše Jugoslavije, od Srbije do Slovenije, a nekada su dolazili i gosti iz Trenta, iz iostranstva”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

On je podsjetio na to da se sadržaji organizuju na brojnim lokacijama u gradu, a da je tome pridodata i putujuća manifestacija “Selo veselo” gdje se mještani u ruralnim krajevima takmiče u starim, tradicionalnim vještinama.

“Manifestacija Prijedorsko ljeto kulture postala je brend u kojem uživaju i naši građani i naši gosti”, dodao je Đaković.

Ove godine 42 programa iz pozorišne, likovne, književne, horske, filmske, muzičke, lutkarske, etnološke i folklorne oblasti odvijaće se na više od 30 lokacija.

Prijedorsko ljeto kulture nastavlja se sutra predstavom “Da li slike spavaju” Male lutkarske scene u gradskom šetalištu ispred Galerije “Sreten Stojanović” u 19.00 časova.

prijedorgrad.org