Manifestacija “Prijedorsko ljeto kulture 2019” otvorena je smotrom folklora “Zaigrajmo, zapjevajmo”, koja je okupila 12 kulturno-umjetničkih društava sa područja Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je ovo jedinstvena manifestacija koja se počela održavati prije 11 godina i u kojoj učestvuju gotovo svi stvaraoci u oblasti kulture i umjetnosti prikazujući sve što su u proteklih godinu dana radili i vještine koje su savladali.

– Učesnici uglavnom potiču iz Prijedora, a njima su se tokom godina počeli pridruživati predstavnici naših bratskih gradova širom bivše Јugoslavije, od Srbije do Slovenije, a nekada su dolazili i gosti iz Trenta, iz inostranstva” – rekao je Đaković.

Đaković je podsjetio da se sadržaji organizuju na brojnim lokacijama u gradu, a da je tome dodata i putujuća manifestacija “Selo veselo” u okviru koje se mještani u ruralnim krajevima takmiče u starim, tradicionalnim vještinama.

– Manifestacija “Prijedorsko ljeto kulture” postala je brend u kojem uživaju i naši građani i naši gosti – dodao je Đaković.

Ove godine će se 42 programa iz pozorišne, likovne, književne, horske, filmske, muzičke, lutkarske, etnološke i folklorne oblasti odvijati na više od 30 lokacija.

“Prijedorsko ljeto kulture” nastavlja se sutra predstavom “Da li slike spavaju” Male lutkarske scene, koja će biti održana na gradskom šetalištu ispred Galerije “Sreten Stojanović”, sa početkom u 19.00 časova.

SRNA/RTRS