Da se sutra održavaju lokalni izbori u Banjaluci, SNSD bi osvojio 45,1 odsto glasova opredijeljenih birača, u trenutku dok je PDP, kao najbliže plasirana opoziciona partija, pala na rekordno nizak rejting od 8,2 odsto, odnosno tri puta manje u odnosu na posljednje istraživanje iz novembra ove godine, pokazalo je istraživanje renormirane agencije za istraživanje javnog mnjenja, piše portal Banjalukalive.

U istraživanju, rađenom tokom aprila ove godine na uzroku od 500 birača, metodom “lice u lice”, ispostavilo se da SNSD bilježi rast od 7,4 odsto u odnosu na ispitivanje javnog mnjenja iz novembra 2018. godine, kad je imao podršku 37,7 odsto opredijeljenih birača.

S druge strane bloka, najviše glasova među opoziciono opredijeljenim biračima osvojio bi PDP. Međutim, oni su, sudeći po ovom istraživanju, imali rekordan pad u odnosu na novembar prošle godine, kad su imali 24,9 odsto. Ovaj, dobar rejting iz novembra prošle godine, analitičari pripisuju tadašnjim trendovima i snažnim poistovjećivanjem funkcionera PDP-a sa grupom “Pravda za Davida”.

– Kako je snaga pokreta, u međuvremenu opala, tako se i rejting PDP-a srozao tri puta manje u odnosu na novembar prošle godine. Pored vezivanja uz pokret “Pravda za Davida“, vjeruje se da je na pad rejtinga uticalo i to što se ovaj pokret u međuvremeno distancirao od poslanika Draška Stanivukovića koji je rejting dizao upravo na “Pravdi za Davida” – navode istraživači.

Po aprilskom istraživanju,  piše ovaj portal, Stanivuković uživa podršku 22,9 anketiranih, što je gotovo pa duplo manje u odnosu na novembar prošle godine, kad je imao podršku 40,9 ispitanih. Uprava ova statistika jasno ukazuje koliko je pad uticaja pokreta “Pravda za Davida“ i njihovo distanciranje od samog poslanika PDP-a uticalo na dramatičan pad rejtinga samog Stanivukovića.

U međuvremenu, snažan pad rejtinga bilježi i SDS, za kojeg bi u Banjaluci glasalo svega pet odsto opredijeljenih ispitanika. To je 6,2 odsto manje u odnosu na rejting ove partije u novembru prošle godine.

Čini se da je najzanimljivija situacija sa glasačima NDP-a, koji je u međuvremenu iz opozicionih prešao u redove pozicije. Zanimljivo je, naime, da je u aprilu zabilježen snažan rast NDP-a, sa novembarskih 3,2 na 6,9 odsto.

Interesantni trendovi su, takođe, primjećeni kod samih glasača opozicije.

Naime, čak 31 odsto njih vjeruje da Banjaluka ide u dobrom pravcu, što je iznanađujuće s obzirom na stav ovih partija prema aktuelnoj administraciji.

Izvor: Banjalukalive.net