Devetnaest migranata, najviše sa frakturama stopala i potkoljenice, primljeno je u Kantonalnu bolnicu u Bihaću nakon što je izbio požar u prihvatnom centru u Velikoj Kladuši, piše portal Kliks.

– Pola ih je ostalo na daljoj hospitalizaciji, a među njima je i jedna osoba koja je zadobila teške povrede – rekao je dežurni ljekar u Kantonalnoj bolnici “Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Migranti su se najviše povrijedili dok su skakali sa prozora kada su bježali od vatrene stihije.

U bolnici navode da među povrijeđenima ima i onih sa opekotinama, ali i sa frakturama drugih dijelova tijela.

Portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić rekao je ranije Srni da je u velikom požaru koji je izbio jutros u prihvatnom centru za migrante u Velikoj Kladuši povrijeđeno 29 lica.

On je naveo da je nekima od njih pomoć ukazana u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši.

Vatrogasci su i dalje na terenu i rade na lokalizovanju požara, nakon čega će se ući dublje u prostorije objekta kada će početi i policijski uviđaj pod nadzorom tužioca.

Informacija o eventualnim žrtvama za sada nema.

Avaz navodi, pozivajući se na nezvanične informacije, da su požar podmetnuli migranti koji žele da se ovaj migrantski centar zatvori, a oni presele u centar “Vučjak” u Bihaću.

Razlog je što je pogranični pojas oko Velike Kladuše “zabetoniran” i zbog potpune zatvorenosti migranti nisu u mogućnosti da se prebacuju ilegalno u Hrvatsku, piše Avaz.