Predstavnici Saveza srpskih udruženja iz Njemačke oštro odbacuju navode da je vladika diseldorfski i njemački Grigorije izbacio srpska društva iz crkvenih prostorija, te ističu da imaju odličnu saradnju.

Predstavnica Saveza srpskih udruženja Njemačke i predsjednica KUD-a Јugos iz Minhena Olivera Miljanić ističe da Savez okuplja 27 srpskih udruženja i da su potreseni neistinama koje su se danas pojavile u pojedinim medijima, a koje je iznijela Slavica Kintero Marone koja se predstavlja kao potpredsjednica Centralnog savjeta Srba Njemačke.

– Želimo da demantujemo sve što je rekla gospođa Slavica Kintero Marone. Ona čak nije ni  članica Saveza srpskih udruženja i ona nas nikako ne može predstavljati. Apsolutna nije istina da nas je vladika Grigorije izbacio. Naša kulturno-umjetnička društva već tri godine ne izvode probe u crkvenim prostorijama. Okupljamo naše mlade, trudimo se da se djeca druže, sarađujemo s Crkvom. Niko od nas ne dijeli mišljenje sa navedenom osobom – naglasila je Miljanovićeva.

Ona dodaje da vladika Grigorije nikada do sada nije uskratio ništa srpskim udruženjima u Minhenu.

– Mogu samo ponoviti da smo svi uzbuđeni i šokirani neistinitim izjavama. Ovo je bacilo ružnu sliku na Srbe u Njemačkoj i na našeg vladiku i želimo da kažemo da to nije istina. Ne znamo zbog čega je to urađeno i kakve su čije namjere – naglasila je Miljanovićeva.

Ona navodi da je Slavica Kintero Marone podnijela zahtjev da se učlani u Savez, ali da joj to nakon ovoga skandala sigurno neće biti odobreno.

Predsjednik KUD-a “Soko” iz Minhena Siniša Gajić takođe oštro odbacuje sve navode o tome da je vladika izbacio srpsku omladinu iz crkvenih prostorija.

– Sa velikom ljubavlju pokušavamo da sačuvamo našu kulturu i identitet. Јa sam imao čast i zadovoljstvo da upoznam vladiku Grigorija i vladika je ostavio predivan utisak na mene. Sa našim pjevačkim grupama nastupali smo na dva događaja gdje je on bio domaćin i predivno smo komunicirali i družili se. Čak je i zapjevao s nama, što nas je očaralo. To je sve što mogu da kažem. Ove informacije koje su iznesene nemaju nikakve veze s nama. Naše društvo npr. nikad nije ni koristilo crkvene prostorije. Nikad nismo imali problem s crkvom, imamo odlučnu komunikaciju sa sveštenstvom, aktivno smo učestvovali u svim kulturnim i duhovnim manifestacijama – kaže Gajić.

Dodaje da su ljudi naprosto šokirani neistinama koje se pojavljuju u medijima.

– Dolazimo u situaciju da se moramo pravdati da ovo nema veze s nama – napominje Gajić.

On naglašava da šest srpskih kulturno-umjetničkih društava iz Minhena već osam godina zaredom organizuje humanitarne koncerte. Tako je bilo i ove godine kada su prikupljena sredstva donirana bolesnim djevojčicama u Banja Luci i Beogradu.

– Zašto neko želi iskriviti sliku, baciti sjenu na sve lijepo što radimo i koje su namjere ne znamo – navodi Gajić.

Potpredsjednica Centralnog savjeta Srba u Njemačkoj Slavica Kintero Marone danas je za Srpskainfo izjavila da je u petak izbačena sa Foruma dijaspore u Banjaluci pod obrazloženjem da nije dobrodošla zbog svog neprimjerenog ponašanja.

Ona smatra da je za izbacivanje sa skupa kriv verbalni “okršaj” sa episkopom Njemačke Grigorijem koji je u četvrtak uveče bio jedan od panelista na temu očuvanja kulture i tradicije Srba i govorio o svom radu u Njemačkoj i svom viđenju Srba u toj zemlji.

– Bilo je nekog govora da bi on trebao pisati neki priručnik pravoslavnog ponašanja za nas Srbe i omladinu u Njemačkoj, što je mene na neki način izrevoltiralo. Srbi su već duže vrijeme ogorčeni radom vladike Grigorija u Njemačkoj zbog njegovog ponašanja – ispričala je Slavica.

Ona je navela da je razlog za to činjenica da je vladika Grigorije ubrzo po svom dolasku u Njemačku izbacio šest srpskih kulturno-umjetničkih društava iz njihovih prostorija u kojima su vježbali folklor i družili se, a koje su bile smještene u crkvenom krugu u Minhenu.

Iz organizacionog odbora Foruma dijaspore u Banjaluci su potvrdili da je Slavici u petak ujutro oduzeta akreditacija i zabranjeno dalje učešće na skupu. Naveli su da to nema nikakve veze zbog onoga što se desilo između nje i vladike Grigorija, već zbog neprimjerenog ponašanja. – Imali smo žalbe i pritužbe drugih učesnika panela na njeno ponašanje, jer je narušavala tok diskusije – naveli su kratko.

Izvor: topportal.info