U narednim danima možemo očekivati izraženu sparinu

Promjenljive vremenske prilike na području Bosne i Hercegovine bit će i naredna dva dana, nakon čega nam konačno stiže toplije vrijeme, potvrdio je ovo za Avaz.ba Nedim Sladić, amater meteorolog.

– Manja količina nestabilnog zraka koja se nalazi na istoku regije i dalje uvjetuje te promjenljive vremenske prilike. U poslijepodnevnim satima danas će biti i većih količina padavina koje će pogoditi centralne krajeve naše zemlje. Ne očekuju se značajnija grmljavinska nevremena jer nema velike koncentracije toplotne energije koja bi uzrokovala neka jača grmljavinska nevremena – kaže Sladić.

– Sutra prijepodne uglavnom umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima mjestimično sa slabom kišom, ali te padavine će biti znatno slabije u odnosu na prethodne dane i samim tim vremenske prilike bit će sve bolje – ističe Sladić.

Sunčano i toplije vrijeme stiže nam krajem sedmice, a za dane vikenda možemo očekivati temperature i više od 30 stepeni Celzijevih.

– Od 6. juna, kada na našim prostorima jača utjecaj toplih zračnih masa, prve vrućine možemo očekivati već za dane vikenda. Na području Hercegovine temperature zraka za dane vikenda iznosit će oko 33 stepena Celzijevih, a u Bosni do 30 stepeni. Kako sada stvari stoje, vrlo je vjerovatno će i do polovine mjeseca biti toplo i sunčano vrijeme – kaže Sladić.

Naglašava da u narednim danima možemo očekivati izraženu sparinu.

– Uzmemo li u obzir da je tlo od prethodnih kiša jako natopljeno, sunčano vrijeme uzrokovat će isparavanje zemljišta velikom jačinom te će vlažnost zraka biti jako visoka, naročito u prijepodnevnim i večernjim satima. Temperature zraka bit će više od prosječnih. Ukratko, pred nama je teško vrijeme, ali opet vjerujem da će mnogi rado dočekati toplinu – zaključuje Sladić.

Avaz