“Čikaški bombaš”, koji je posljednjih dana postao poznat po nadimku “El Čeka” zaprijetio je premijeru Makedonije Zoranu Zaevu da će, ukoliko se pripadnici “Kumanovske grupe” nađu u opasnosti, objaviti novu seriju prisluškivanih razgovora, javljaju makedonski mediji.

“El Čeka”, kojeg je makedonska policija identifikovala kao A.Š., Albanca koji živi u Čikagu, do sada je objavio 10 prisluškivanih razgovora zvaničnika Demokratske unije za integracije vođene tokom sukoba u Kumanovu 2015. godine.

“Zoran Zaev mora da zna da, ukoliko se nešto dogodi, može da zaboravi na predstavu koju vodi sa Alijevcikma (Ali Ahmeti, lider DUI) i ostalim saradnicima,” naveo je “El Čeka” na Fejsbuku.

Prijetnja je uslijedila pošto je nekoliko albanskih medija u Sjevernoj Makedoniji objavilo da se nekolicima pripadnika Kumanovske grupe nalazi u opasnosti.

Tvrdi da je snimke objavio po naređenju Samija Ukšinija, poznatog i po ratnom nadimku “Komandant Sokolji”, koji je osuđen na dugogodišnju robiju zbog učešća u sukobima sa makedonskom policijom u Kumanovu. Tokom sukoba u Makedoniji 2001. godine, Ukšini je bio jedan od portparola Oslobodilačke nacionalne armije.

Od Zaeva je zatražio da formira međunarodni tim za istragu o “Slučaju Kumanovo” i objavi rezultate u roku od 62 dana, ili će objaviti seriju novih prisluškivanih razgovora.

Objavljivanje prisluškivanih razgovora, za koje nije jasno odakle potiču, uslijedilo je pošto je postalo izvjesno da pripadnici te grupe neće uskoro izaći iz zatvora. Posljednjih mjeseci, pripadnici te grupe u nekoliko navrata su se sukobili sa nekadašnjim funkcionerima makedonske vlade, koji su se poslije promjene vlasti našli u pritvoru.

Takođe, “Komandant Sokolji” i njegove pristalice prijete osvetom i bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, koji je pobjegao u Mađarsku u novembru prošle godine, dva dana prije nego što je trebalo da počne izdržavanje zatvorske kazne zbog zloupotrebe službenog položaja.

Zatvoreni pripadnici “Kumanovske grupe” traže međunarodnu istragu o događajima u tom gradu 2015. godine, prijeteći da će šest hiljada snimaka razgovora predati američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji i Ambasadi SAD u Skoplju.

U dvodnevnim sukobima u Kumanovu poginulo je osam policajaca, a 42 su teško povrijeđena. Tom prilikom poginulo je i deset pripadnika “Kumanovske grupe”.

Izvor: novosti.rs