Za početna hidrogeološka istraživanja na Tomašičkim jezerima kod Prijedora iz budžeta grada Prijedora izdvojeno je 200.000 KM, navodi se u izvještaju o radu gradonačelnika i gradske uprave za 2018. godinu.
“Sad smo konačno u fazi da se prva velika bušotina buši. Trebalo je da počne prije maja, ali kiše su učinile svoje i nije se mogao graditi pristupni most na terenu da se ta velika bušilica može premjestiti”, rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Izabran je izvođač radova za bušenje jednog bunara i definisano zahvatanje vode iz Tomašičkih jezera.

“Prva velika bušotina će biti urađena. Ako se tu nađe dovoljan izvor vode, iza toga odmah kreće izgradnja cjevovoda, a projektovan je primarni vod sve do Gomjenice”, istakao je.

On je podsjetio da se pitanje Tomašičkih jezera dugo rješava, da je zastoja bilo zbog stručnih rasprava o tome na koji način zahvatati vodu i koliko investirati, te da su u početnoj fazi svi zagovarali da se voda uzima direktno iz jezera, a da su potom stručne studije pokazale da nije dobro da se uzima voda iz otvorenih površina ako se ikako može naći voda u podzemlju.

“Laički, svako može ubaciti vreću otrova i napraviti veliki problem. Stoga, ako se voda zahvata iz otvorene površine, mora se graditi fabrika vode, a ona bi koštala oko dva miliona erva. Da bi se izbjegla ta visoka cijena samo za fabriku vode, krenula je pretraga podzemlja, istina, nakon nekoliko godina diskusija stručnjaka”, dodao je Đaković.