Sutra će za isti sto sjesti predstavnici Vlade Republike Srpske, gradonačelnik Prijedora, predstavnici “Arcelor Mittala” Prijedor i Sindikata ove kompanije, kako bi zajedno pronašli adekvatno rješenje u vezi novonastale situacije u ovoj kompaniji – najavljenog smanjena broja zaposlenih, zbog smanjenja proizvodnje željezne rude.

Kako kaže Saša Kukolj, predsjednik SO “Arcelor Mittala” Prijedor i ranije su upozoravali nadležne na ovaj problem, koji je sada još više zabrinuo radnike.

– Samo razgovorom možemo doći do rješenja. Sindikat samo želi da inicira da se što prije postigne dogovor kojim će se obavezati i “Arcelor Mittal” Prijedor i Vlada RS da će sprovoditi, a koji ne bi išao na štetu radnika – rekao je Kukolj.

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS, Obrad Belenzada prošle sedmice nam je u telefonskom razgovoru rekao da je konačno vrijeme da se aktivira pitanje RŽR “Ljubija” s obzirom na stanje u Omarskoj.

– Sindikat ne navija ni za koga, tražimo da se kopa ruda i zapošljavaju ljudi, a ko će biti vlasnik sasvim je svejedno, naš cilj je da radnici ne ostaju bez posla – rekao je Belenzada.

Sindikalci poručuju da je njihov cilj zaštititi postojeća radna mjesta i to ne samo u “Arcelor Mittalu” Prijedor, već i u “Željeznicama RS”, Naftnoj industriji, “Elektroprivredi RS” i više od 150 kooperanata sa kojima ova kompanija sarađuje.

M.Šodić