Albanija je glavni punkt za narkotike u Evropi i novac stečen trgovinom drogom vlada tom zemljom, ocjenjuje nemački dnevnik Bild, ukazujući na audio-snimke na kojima mafija vrbuje glasače za stranku albanskog premijera Edija Rame.

Albanija se, prema dnevniku, nalazi u dubokoj krizi usljed višenedjeljnih masovnih protesta, odlaska iz zemlje policajaca i tužilaca i korumpiranog rukovodstva policije.

Jedan od razloga za velike proteste u Albaniji jeste optužba da je vlada masovno kupovala glasove, i to uz pomoć narko-mafije, koja vlada zemljom, piše Bild.

Visokotiražni njemački list ističe da je od dolaska Rame na vlast uzgoj marihuane proširen na cijelu zemlju, i pored šverca narkotika, predstavlja najvažniju privrednu granu Albanije.

Bild je objavio da posjeduje audio-snimke telefonskih razgovora koji dokazuju da je prije parlamentarnih izbora 2017. jedan poznati narko-bos kupovao glasove za Raminu Socijalističku partiju. On se takođe, tvrdi dnevnik, pobrinuo da određeni političari uđu u skupštinu, a politika mu se ravanšira naknadno.

Audio-snimci su dio istrage koju je pokrenula albanska policija u Slučaju 339/1 i nisu dostupni javnosti, a djelovi nisu smjeli ni da se nađu u pisanim dokumentima, navodi Bild, koji je objavio šest audio-snimaka.

List navodi da službenici koji rade na ovom i sličnim slučajevima ne smiju da govore ili su pobkegli u instranstvo i da se čitav slučaj pokušava prikriti.

Njemu se zalaganje za političku partiju Rame isplatilo, jer par mjeseci nakon glasanja on i drugi članovi narko-klana su uhapšeni, a samo on je pušten na slobodu, navodno zato što ima depresiju i ne može da bude pritvaran.

Na snimcima se čuje kako ovaj mafijaški bos u razgovoru s gradonačelnikom Drača dogovara ko će iz Socijalističke partije ući u skupštinu, kao i za koga se kupuju glasovi.

Između ostalog, on je pozvao i šefa lokalnog vodovoda tražeći od njega da se pobrine da njegovi zaposleni glasaju za Socijalističku partiju i određenog kandidata.

Audio-snimci su dio istrage koju je pokrenula albanska policija u “Slučaju 339/1“ i nisu dostupni javnosti, a dijelovi nisu smjeli ni da se nađu u pisanim dokumentima, navodi Bild koji je objavio šest audio-snimaka.

Bild tvrdi da i Rama ima tijesne veze s narko-mafijom i da mu zapadne policijske snage i albanska opozicija prebacuju da s novcem od druga kupuje glasove. To navodno dokazuje i jedan telefonski poziv Rame šefu regionalne izborne komisije tokom kojeg je upitao da li su izbori protekli po dogovoru.

Rama, naravno, demantuje optužbe i sebe vidi kao žrtvu “namještaljke”, ali kako konstatuje Bild, snimke koje je upravo albanska policija napravila ne može niko ukloniti.

(Tanjug/zmb/dar)