Јoš nije donesena konačna odluka o najavljenom otpuštanju 300 radnika prijedorskog rudnika Arselor Mital zbog smanjenja proizvodnje željezne rude od prvog septembra, a pregovori o ovom pitanju trebalo bi da budu nastavljeni najkasnije do ponedjeljka, poručeno je nakon višečasovnog sastanka održanog danas u Prijedoru.

Sastanku su prisustvovali predstavnik kompanije Arselor Mital Bidžu Nair, direktor Arselor Mitala Prijedor Mladen Јelača, direktor Rudnika željezne rude Ljubija Stanko Vujković, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te predstavnici nekoliko sindikalnih organizacija.

Sindikat metalaca i rudara Republike Srpske od Arselor Mitala traži obustavljanje odluke o smanjenju broja radnika i ističu da su, ukoliko bude potrebe, spremni i na radikalne poteze.

– Sindikat najviše insistira na pronalasku konkretnog rješenja, na tome da se obje strane obavežu da će svoje obaveze ispunjavati u potpunosti i da ne smiju štetu trpiti radnici. Radnici moraju da razmišljaju samo o sigurnim radnim mjestima, a ne o otpuštanjima – rekao je Saša Kukolj, predsjednik Sindikata radnika rudnika Arselor Mitala.

Ministar industrije, energetike i rudarstva je poručio da je najvažnije pronaći rješenje za nastavak rudarske proizvodnje na ovom području, a gradonačelnik Prijedora apeluje i na Vladu Srpske i rukovodstvo Arselor Mitala da što prije pronađu rješenje.

– Danas smo razgovarali o otvorenim pitanjima i rečeno je da će u naredna tri dana biti definisan sadržaj javnog poziva, na osnovu čega će biti raspisan poziv i izabrana finansijska kuća koja će definisati i model transfernih cijena. Sporno pitanje dugi niz godina je pitanje poreza, koji je Poreska uprava ustanovila za Arselor Mital, a koji oni nisu prihvatili da plaćaju, smatrajući da Uprava nije primijenila adekvatan model transfernih cijena i da po tom osnovu oni nemaju poreski dug – rekao je Đokić.

Predsjednik UO Arselor Mitala, Bidžu Nair, izrazio je nadu da će uskoro biti pronađeno rješenje za situaciju u kojoj se rudnik nalazi.

– Moramo pronaći rješenje kako da produžimo rudarstvo u Prijedoru, ne samo za 10 godina, nego za idućih 30 i moram naglasiti vrijeme ide, neće čekati na nas i poslije će nam biti žao – rekao je Nair.

Podsjećamo, iz Arselor Mitala ranije su saopštili da, zbog smanjenja proizvodnje željezne rude, od 1. septembra planiraju da smanje broj zaposlenih.

RTRS