Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetio je danas proizvođače jagoda koji učestvuju u petoj izložbeno-prodajnoj manifestaciji “Dani jagoda 2019” i izjavio da je ovo prilika da proizvođači najdirektnije ponude i prodaju svoje proizvode sugrađanima.

– Oni su imali otežane uslove za proizvodnju i ovo je prilika da prikažu svoju proizvodnju. Grad Prijedor već godinama podržava poljoprivrednike, u ovom slučaju voćare, i tako će biti i ubuduće – rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

Šef Odsjeka za poljoprivredu grada Prijedora Tatjana Marić rekla je da su ove godine zbog kiša smanjeni prinosi i da je zbog toga i izlagača manje nego prethodnih godina.

– Štetu još sumiramo i pokušaćemo da kroz isplatu podsticaja za voćarsku proizvodnju izađemo u susret i proizvođačima jagoda kako onima koji imaju štete, tako i onima koji imaju funkcionalne zasade – najavila je Marićeva.

Proizvođač jagoda Dalibor Jović ima zasade jagode na površini od jednog hektara.

– Insistiramo na apsolutno organskoj proizvodnji. Voće nije tretirano nikakvim hemijskim sredstvima i zato je plod malo sitniji. Cijena je zato tri KM po kilogramu – istakao je Jović.

Proizvodnjom jagodičastog voća na području Prijedora bavi se oko 60 proizvođača.

“Dani jagoda 2019” održavaju se na Malom trgu i trajaće do 8. juna.

Manifestaciju organizuje Udruženje voćara Prijedor uz podršku grada Prijedora.

SRNA/RTRS