Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom u Sankt Peterburgu razgovarao o političkim i ekonomski temama, ali i o ukupnim globalnim kretanjima.

– Lavrov je govorio o kretanju globalnih odnosa, što može da bude i dobar orjentir za nas. Mi radimo na planu ekonomije, jačanju i očuvanju kapaciteta naftne industrije Republike Srpske. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti – istakao je Dodik za RTRS.

Dodik sa Lavrovom (Foto: RTRS)

Dodik sa Lavrovom (Foto: RTRS)

On je dodao da je sa Lavrovom razgovarao i o saradnji vezanoj za sertifikovanje Remontnog zavoda Orao u Bijeljini kako bi mogao da vrši reparaciju i modernizaciju helikoptera ruske proizvodnje.

Prema njegovim riječima, jedna od novina u saradnji sa Sankt Peterburgom jeste da će biti formirana radna grupa koja će se baviti razvojem novih tehnologija.

– Upoznali smo domaćine da smo u okviru nove organizacije Vlade formirali posebno ministarstvo koje se time bavi. Vjerujem da će radna grupa dati rezultat do dolaska gubernatora u Banjaluku kojeg očekujemo u toku jeseni – kaže Dodik.

Lavrov se zahvalio za doček u Banjaluci prošle godine, te zamolio Dodika da ga izvijesti o stanju u BiH.

Dodik rekao da je u Republici Srpskoj situacija stabilna, ali da u je BiH najveći problem to što još nije formirana vlast na nivou BiH.

RTRS