Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odgovorio ambasadi SAD u Beogradu objasnivši zašto je na novčanici od 100 dolara napisao “Kosovo je Srbija” i potpisao se.

Naime, šef srpske diplomatije priključio se internet izazovu i na novčanici od 100 dolara, s likom Bendžamina Frenklina, napisao “Kosovo je Srbija”. Ideja te akcije je da se ta poruka širi, budući da novčanice idu “iz ruke u ruku”.

Nakon objavljivanja te fotografije reagovala je i ambasada SAD koja mu je poručila da bi trebalo da razmisli o riječima Frenklina.

– Umjesto što uništava novčanicu sa likom velikog američkog naučnika i državnika Bendžamina Frenklina, ministar Dačić bi možda mogao da razmisli o njegovoj izjavi: “Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susjedima” – navodi se u odgovoru Ambasade SAD u Beogradu za Radio Slobodna Evropa.

Sada je Dačić odgovorio ambasadi, rekavši za Sputnjik da “ne da nije uništio novčanicu od sto dolara, niti uvrijedio Bendžamina Frenklina, već je postupio potpuno u skladu sa suštinskom idejom tog američkog velikog naučnika i državnika”.

– Srbija će se uvijek boriti protiv svake poročne i lažne narko države i uvijek ćemo težiti miru sa svim susjedima. Srbija samo nikad neće tretirati sopstvenu zemlju kao susjednu kao što to neće činiti ni Amerika. I kao sto to ne bi činio ni Bendžamin Frenklin. Ono što sam učiiio je poštovanje univerzalnog principa svih priznatih država, pa i SAD i Srbije.

Povodom pregovaračke bitke za buduću sudbinu Kosova i Metohije, Dačić je podsjetio na još jednu mudru poruku Bendžamina Frenklina koja glasi: “Onaj ko ima strpljenja može imati šta hoće”.

B92