Raseljeni Srbi iz Kljevaca u opštini Sanski Most okupili su se u tom selu povodom Spadovdana. Iako su prije rata u Kljevcima bili većinsko stanovništvo sa 275 domaćinstava, danas je tek pet obnovljenih kuća.

Kljevci su od Sanskog Mosta udaljeni samo 10-ak kilometara, ali i 25 godina poslije rata nemaju električnu energiju.

Јedan od rijetkih povratnika je 79-godišnji Mirko Borovnjak. Upustio se u hrabar poduhvat izgradnje apartmana za seoski turizam, iako domaćinstvo strujom snabdijevaju solarni paneli.

– Ako bi to otvorio, pitam se ko bi mi došao s obzirom da nemam elektrike, vode, ceste, ništa… – kaže Borovnjak.

Kljevčani sa svih strana svijeta okupili su se pred obnovljenim pravoslavnim hranom.

Među njima bilo je i dosta djece, koja su došla da upoznaju svoj zavičaj i odaju poštu precima.

– Moja majka je iz Kljevaca i rado dolazim ovdje da se upoznam sa svojim precima i porodicom – ističe Mladen Madžar.

Tradicionalno okupljenje u Kljevcima povodom Spasovdana, krsne slave Hrama Vaznesenja Gospodnjeg i Hrama Svetog Stefana, traje više od deset godina.

Rodno selo posjetio je i glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Piksi Stojković.

– Ove crkve koje su popravljene, to smo sve mi Kljevčani organizovali, sredili i ostaje nam ovaj dan kad se svi iskupimo i nekako sjećamo tih vremena, kada smo svi bili zajedno sa nadom da će se to ponovo jednom vratiti – ističe Stojković.

Branimir Martić, organizator okupljanja Kljevčana istakao je žaljenje što su se nadležne institucije oglušile za njihove apele da se obnovi bilo koja kuća, struja, voda, insfrastruktura…

U Kljevcima je služena liturgija i parastos borcima i civilima poginulim u Drugom svjetskom i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

RTRS