Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović na sastanku sa predsjednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom dogovorili su da u Srpsku bude doveden gas.

Na ovom sastanku je naglašeno da bi realizacija gasifikacije Republike Srpske trebalo da počne ove jeseni.

sastanak u Gaspromu  (Foto:RTRS)

sastanak u Gaspromu (Foto:RTRS)

Dodik je za RTRS rekao da je ovo bio najvažniji sastanak o okviru pojete Sankt Peterburgu.

– Cilj je da obezbijedimo saglasnost na najvišem nivou u formi generalnog direktora Alekseja Milera  za podršku gasifikaciji Republike Srpske i rješavanju i stvaranju boljih potencijala za snabdijevanje BiH gasom – istakao je on.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Dodik je napomenuo da je i ranije razgovarano na temu Јužnog toka.

– Imali smo određen nivo dogovora koji je podrazumijevao izradu čitavog idejnog projekta, dakle snimljena je potreba Republike Srpske i to je sve zaustavljeno onog trenutka stala priča o Јužnom toku. I to se sada rehabilituje – poručio je Dodik. Dodao je da to podrazumijeva gasovod, primarni,  koji bi išao od Bijeljine preko Drine pa sve do Banjaluke, Prijedora i drugih gradova.

Dodika i Cvijanovićevu u sjedištu ruske kompanije u Sankt Peterburgu primio predsjednik UO Gasproma Aleksej Miler.

Dodika i Cvijanovićevu primio je Miler, predsjednik UO

Dodika i Cvijanovićevu primio je Miler, predsjednik UO

Ovaj projekat bi bio realizovan odvajanjem kraka ruskog gasovoda Turski tok za Republiku Srpsku.

Sastanak u Gaspromu (Foto:RTRS)

Sastanak u Gaspromu (Foto:RTRS)

Dodik je ranije najavio da će sa predstavnicima Gasproma, osim o odvajanju kraka za Republiku Srpsku da bi doveli gas u Banjaluku iz ekonomskih i ekoloških interesa, razgovarati i izgradnji gasne termoelektrane.

Sastanak u Gaspromu  (Foto:RTRS)

Sastanak u Gaspromu (Foto:RTRS)

Dodik i Cvijanovićeva razgovarali su u Kancelariji Srpske u Sankt Peterburgu sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duškom Perovićem o sradu ove kancelarije i saradnji Sankt Peterburga i Republike Srpske. Zvaničnici Srpske učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji ove godine bilježi rekordnu posjećenost – više od 1.500 kompanija svijeta, 17.000 panelista, predstavnika međunarodnih vlada, stručnjaka iz raznih oblasti, ali i hiljade novinara koji prate ovaj značajni skup.

Na završnom danu Foruma održava se i poslovni dijalog predstavnika Evroazijskog ekonomskog saveza i Asocijacije nacija jugoistočne Azije, Rusije i Azerbejdžana, kao i Rusije i Јapana.

Dodik i Cvijanovićeva juče su prisustvovali plenarnoj sjednici Ekonomskog foruma na kojoj su se obratili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsjednik Kine Si Đinping i generalni sekretar UN Antonio Guteres, te razgovarali sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft.

Tokom Foruma potpisana je “Mapa puta” – aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje Sankt Peterburga i Republike Srpske za period 2019-2021. godina, a na marginama skupa Dodik i Cvijanovićeva imali su brojne bilateralne susrete.

Dodik je, između ostalih, razgovarao u odvojenim susretima sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i ministrom inostranih poslova Katara Muhamedom binom Abdulrahmanom el Tanijem.

Cvijanovićeva je prvog dana učestvovala i na panelu pod nazivom “Јednake mogućnosti u digitalnom dobu”.

RTRS