Federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je izradilo prednacrt Zakona o dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH koji podrazumijeva formiranje rezervnog sastava policije kao “direktan odgovor na uvođenje rezervnog sastava u Republici Srpskoj”.

“Kako ni do danas OHR i međunarodna zajednica nisu preduzeli konkretne mjere na sprečavanju uvođenja rezervnog sastava u Republike Srpske, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je konkretne mjere i aktivnosti na vraćanju poljuljane bezbjednosti i održavanju balansa policijskih snaga u entitetima”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu federalnog MUP-a.

Prednacrtom je predviđeno uspostavljanje rezernog sastava policije do 50 odsto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije.

Pokrenuta je i procedura izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji federalnog MUP-a kojim bi se otvorila mogućnosti prijema novih policijskih službenika u početnom činu “policajac”.

To podrazumijeva prijem novih 110 policajaca i to po 55 u Specijalnu policijsku jedinicu i u Jedinicu za podršku Sektora uniformisane policije FUP-a.

Vladi FBiH dostavljena je i Informacija sa prijedlogom zaključaka za izdvajanje milion KM za nabavku materijalno-tehničkih sredstava za potrebe Specijalne policijske jedinice i Sektora uniformisane policije.

Upućen je i zahtjev da se helikopter, koji je dodijeljen Federalnoj upravi Civilne zaštite, stavi u funkciju da bi se mogao koristiti u operativnom radu FUP-a, ali i za medicinske svrhe, kao i u slučaju elementarnih nepogoda.

SRNA/ATV