Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić ocijenio je danas da bi najavljena gasifikacija Srpske trebala da donese ogromne prednosti republičkoj privredi među kojima su razvoj, jeftiniji energent, više domaćih i stranih investicija i energetska sigurnost.

Škrebić je rekao Srni da je od velikog značaja ovaj projekat koji su juče u Sankt Peterburgu sa rukovodstvom kompanije “Gasprom” dogovorili predsjednik Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On ističe da je važno da “Turski tok” ili ruski gas, koji bi došao preko Srbije, ne zabiđe Republiku Srpsku.

– To može, između ostalog, da pruži energetsku sigurnost jer ćemo u budućnosti imati problema sa termoelektranama. Čak se i zagovara da se kod nas izgradi jedna elektrana na gasni pogon – rekao je Škrebić i dodao da će Srpska i BiH u budućnosti cijenu struje, koja je trenutno jeftinija, morati da izjednače sa evropskom.

Škrebić ističe da mnogo ovdašnjih privrednika već koristi gas, te da bi taj energent, po zvaršteku projekta, trebalo da bude još jeftiniji.

– To znači i veće domaće i strane investicije jer su za proizvodnju i dolazak investitora osnovne stvari radna snaga i energija – objasnio je Škrebić.

On je konstatovao da je Evropa gas odavno uvela i da to Srpska očekuje, izrazivši nadu da politika neće umiješati prste u sprovođenje tog projekta koji je značajan za ovdašnji ekonomski razvoj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović dogovorili su juče na sastanku sa predsjednikom Upravnog odbora “Gasproma” Aleksejom u Sankt Peterburgu gasifikaciju Republike Srpske.

“Gasprom” bi trebalo da obezbijediti 300 miliona evra za izradu gasovoda sa stanicama koje treba da pojačaju pritisak i omoguće kvalitetnu isporuku gasa.

Gasovod bi trebalo da ide od Bijeljine do Banjaluke i Prijedora, a postoji mogućnost da se nastavi i ka Hrvatskoj ili Federaciji BiH, ukoliko za to bude postojao interes.

Konkretni razgovori sa predstavnicima “Gasproma” o gasifikaciji Srpske trebalo bi da počnu već krajem godine.

SRNA/RTRS